latinica  ћирилица
17/09/2016 |  07:59 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Obilježeno 25 godina Druge Krajiške i 16. Krajiške motorizovane brigade (FOTO/VIDEO)

Svečano obilježavanje je počelo iznošenjem ratne zastave ove jedinice čiji ratni put je bio 1.600 dana sa pređenih 2.500 kilometara na skoro svim ratištima u Srpskoj.
Vijenci - Foto: RTRS
VijenciFoto: RTRS

Služenjem parastosa poginulim borcima i polaganjem vijenaca u Memorijalnom centru na Rakovačkim Barama kod Banjaluke, danas je obilježeno 25 godina od od formiranja 2. Krajiške brigade Vojske Republike Srpske.

Ispred Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice ove jedinice Vladimir Ševarika je rekao da se ratni put te jedinice kretao od zapadne Slavonije do Orašja, Brčkog, Doboja, Ozrena, Vozuće, Vlašića, Glamoča, bihaćkog i sarajevskog ratišta, pa do Manjače gdje je ova jedinica demobilisana.

On je rekao da se danas časno i dostojanstveno odaje pošta poginulim saborcima.

Ševarika je naglasio da 234 mermerna stubića u Memorijalnom centru sa imenima poginulih i nestalih predstavljaju "žive sjenke koje opominju da bude sačuvana Republika Srpska s obzirom na sve ono što se sada dešava".

Iz ove brigade poginulo je 226 borca, a osam je nestalih.

Polaganjem vijenaca na groblju "Sveti Pantelija" danas je obilježeno 25 godina od formiranja 16. Krajiške motorizovane brigade.

25 godina 16. Krajiške motorizovane brigade - Polaganje vijenaca (Foto: RTRS)

Vijence je u ime Vlade Srpske položio ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, koji je podsjetio da je ta brigada među prvima krenula u borbu za odbranu srpskog naroda na prostorima bivše Јugoslavije.

- Uvijek su bili poznati, svuda kuda su prolazili nosili su slavu srpskog naroda i borbe za Republiku Srpsku - rekao je Lukač.

Pukovnik Ilija Lukić, koji je u 16. Krajiškoj motorizovanoj brigadi bio načelnik artiljerije, rekao je da se i danas sjeća svih ratnih dešavanja, te da je dužnost svih preživjelih boraca da se sjete svojih poginulih ratnih drugova.

- Do završetka primirja, kad smo definitivno bili stacionirani na Manjači, poginulo je ukupno 434 borca, a koliko su žestoke borbe bile najbolje govori činjenica da je oko 1880 teže ili lakše ranjenih boraca - rekao je Lukić.

25 godina od formiranja 16. Krajiške motorizovane brigade - Polaganje vijenaca (Foto: RTRS)

U ratni put, dug 1.722 ratna dana, 16. Krajiška motorizovana brigada je krenula 15. na 16. septembar 1991. godine, kada je prešla rijeku Savu i otišla u zapadnu Slavoniju, kako bi zaštitila ugroženo srpsko stanovništvo na tom području.