latinica  ћирилица
17/09/2016 |  20:19 | Autor: SRNA

Poziv ambasade SAD da se Srpska uzdrži od referenduma

Ambasada SAD u BiH pozvala je danas sve strane da poštuju današnju odluku Ustavnog suda BiH i apelovala da se rukovodstvo Republike Srpske uzdrži od održavanja referenduma, navodeći da bi to bilo direktno kršenje odluke Suda.
Ambasada SAD u BiH - Foto: ilustracija
Ambasada SAD u BiHFoto: ilustracija

Iz američke Ambasade navode da je nadležnost Suda jasno definisana u Aneksu četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, "čime se Sud ovlašćuje za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti" i dodaju da bi nepoštivanje odluke Suda značilo podrivanje pravne države, stavljanje Republike Srpske u izolaciju i nesigurnost i direktno osporavanje pravosuđa BiH.

"Ovakve politike nisu u interesu građana BiH, time ni građana Republike Srpske jer se svi oni suočavaju sa brojnim socijalnim i ekonomskim problemima. Ukoliko se, uprkos odluci Ustavnog suda, nastavi sa aktivnostima vezanim za referendum, to će predstavljati prijetnju vladavini zakona, te na taj način i prijetnju stabilnosti, bezbjednosti i prosperitetu zemlje", ističe se u saopštenju.

Iz Ambasade SAD dodaju da je Dejtonski sporazum međunarodni mirovni sporazum čije osporavanje ne može proći bez posljedica, kao i da su SAD i međunarodna zajednica izuzetno puno uložili u mir, stabilnost i prosperitet BiH.

SAD napominju da su ambasadori zemalja članica Savjeta za implementaciju mira na sastanku Upravnog odbora 30. avgusta ponovo potvrdili svoju podršku Dejtonskom sporazumu "i nedvosmislenu opredijeljenost za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta koji nemaju pravo otcjepljenja".