X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
18/09/2016 |  18:06 ⇒ 18:06 | Izvor: Agencije

Otrovni dijelovi namirnica koje ne smijete da jedete

Јesti povrće od korijena do vrha je odličan način da se smanji otpad. Međutim, treba znati da neke namirnice nije poželjno konzumirati na takav način.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

1. Krompirovi izdanci

Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki dijelovi ove biljke nisu jestivi. Toksična materija solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira zbog čega ove dijelove uvijek treba odstraniti prije termičke obrade krompira.

2. Listovi paradajza

Evropljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a počeli su da jedu ovu namirnicu tek u 18. vijeku. Јedan od razloga skriva se u lišću koji sadrži toksične materije solanin i tomatin koji mogu da izazovu probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može da ima fatalne posljedice na pojedinca.

3. Koštice jabuke

Koštice jabuke sadrže male količine amigdalina koji se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Јak omotač koštica jabuka sprečava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je izuzetno važno ne gristi koštice jabuke prije gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, ali ako ste u dilemi, uvijek je bolje ispljuniti ove dijelove jabuke. Ionako nemaju dobar ukus.

4. Lišće i cvijeće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cvijeće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa ih nikad ne treba jesti.