latinica  ћирилица
19/09/2016 |  08:42 ⇒ 18:34 | Autor: RTRS

Ivancov: Građani Srpske imaju pravo da izađu na referendum (FOTO)

U Banjaluci održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova.
Dodik i Ivancov - Foto: RTRS
Dodik i IvancovFoto: RTRS

Ivancov je u razgovoru sa predsjednikom Srpske ponovio već poznate stavove da je Rusija uz Republiku Srpsku.

- Srpski narod ima pravo da izrazi svoji volju putem referenduma, rekao je Ivancov.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Srpske, sagovornici su ocijenili i da su napetosti u vezi sa održavanjem referenduma  nepotrebne, jer referendum nije uperen ni protiv koga. 

Razgovarano je i o predstojećoj posjeti predsjednika Srpske Rusiji. Najavljeno je da će Dodik sa Putinom ragovarati i o svim akuelnim političkim pitanjima, ali i o podršci Rusije Srpskoj.

Sa Ivancovim je razgovarao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji je tom prilikom rekao da da će se Kolegijum Narodne skupštine izjasniti o odluci Ustavnog suda BiH nakon što nova odluka tog suda bude dostavljena.

Foto: RTRS

Ivancov je juče najavio da će sa zvaničnicima Srpske razgovarati o novonastaloj situaciji nakon odluke Ustavnog suda BiH. Ivancov je izjavio da je razočaran odlukom Ustavnog suda BiH o zabrani referenduma. Smatra da odluka ne doprinosi smirivanju tenzija u BiH.

Svi u Srpskoj su veoma odlučni da referendum o Danu Republike bude održan 25. septembra, jer je to ključno i zakonsko pravo Republike Srpske, izjavio je predsjednik Milorad Dodik. Rekao je kako je svima jasno da je Ustavni sud BiH politički motivisan i da je pod političkim pritiskom pojedinih bošnjačkih političara, kao i pojedinih ambasada i Kancelarije visokog predstavnika, koji pokušavaju u BiH da treniraju određene politike.