latinica  ћирилица
19/09/2016 |  09:21 | Autor: SRNA

UKC RS: Počinje radionica "Anestezija u porodiljstvu"

Udruženje anesteziologa i reanimatologa Srpske i Klinika za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske organizuju četvorodnevnu radionicu "Anestezija u porodiljstvu", koja će početi danas u Banjaluci.
UKC RS - Foto: ilustracija
UKC RSFoto: ilustracija

Radionica se održava do četvrtka, 22. septembra u sklopu saradnje sa neprofitnom humanitarnom organizacijom "Kybele" iz SAD.

Radionica se sastoji iz praktičnog dijela /tzv. hends on obuke/ u operacionim salama Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srpske, te teoretskog dijela o prednostima regionalne anestezije, koji će voditi volonteri "Kybele", Vanderbilt Univerziteta, profesor doktor Kurtis Besindžer i docent doktor Meri Dimikeli.

U radu radionice će učestvovati anesteziolozi Republike Srpske i distrikta Brčko, ginekolozi i medicinsko osoblje Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srpske.

"Vjerujemo da će dodatna praktična i teorijska obuka anesteziologa Srpske po pitanju regionalne anestezije u značajnoj mjeri doprinijeti sigurnijem i lakšem porodu, uz maksimalnu sigurnost majke pri porodu, te da će se u velikoj mjeri poboljšati uslovi za sam čin poroda u našoj ustanovi", saopšteno je iz UKC Srpske.

U srijedu, 21. septembra, u ulaznom holu zgrade Maternitea, u 13.00 časova biće održana konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeni rezultati radionice.

Prednosti regionalne anestezije u odnosu na opštu su u tome da je obično sigurnija za porodilju i dijete.

Organizacija "Kybele" razvila je edukacioni model zasnovan na volonterima koji dolaze iz SAD, Kanade, Velike Britanije, Evrope i Australije.