latinica  ћирилица
19/09/2016 |  14:29 ⇒ 19:31 | Autor: RTRS

Dodik za RTRS: Svi na referendum 25.septembra! (VIDEO)

"Pozivam sve naše građane da izađu na referendum 25. septembra. Referendum će biti afirmacija naših demokratskih prava da odlučujemo o svojim pravima i da u tom pogledu ne treba da odustanemo. Nema odustajanja od referenduma. Prvo 25. septembra odlučujemo o tome, a Narodna skupština će nakon referenduma definisati svoj odnos i prema referendumu i prema odluci Ustavnog suda BiH", rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik za RTRS.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

"Ustavni sud BiH se pokazao kao političko tijelo Bakira Izetbegovića. U suštini, sve ono što Bakir zamisli, Ustavni sud će i uraditi", istakao je Dodik i dodao da naši predstavnici u zajedničkim institucijama nisu na adekvatan način skrenuli pažnju da je nedopustivo za Republiku Srpsku, da se Ustavni sud ponaša na ovaj način.

"Riječ je o Ustavnom sudu BiH, koji je sastavljen od tri stranca i šest domaćih sudija. Domaće sudije su bile u većini protiv svih tih odluka Ustavnog suda, međutim kad tome dodate strance, onda dobijete ovakve nakaradne odluke. Ti pokušaju međunarodnih predstavnika, ambasada i drugih, da zastraše, upućujući i određene prijetnje, nije ništa novo i nije ništa što već ranije nismo vidjeli", naveo je predsjednik Srpske.

Ono što je sada drugačije, naglasio je Dodik, jeste to da nemaju adekvatan odgovor na nešto što je volja naroda.

"Svi na referendum 25.septembra", pozvao je Dodik.

Govoreći o predstojećoj posjeti Rusiji, istakao je da sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom treba posmatrati kao sastanak u kontinuitetu.

"Razgovaraćemo o ekonomskim i političkim pitanjima. Upoznaću predsjednika Rusije sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, sa nezakonitim radom visokog predstavnika koji je kršio međunarodni sporazum", rekao je Dodik i dodao da će zahvaliti Rusiji na tom što je razumjela i podržavala međunarodno pravo i Dejton.

- Rusija nije nikada ništa rekla protiv BiH. Ona insistira na dosljednom provođenju Dejtona, ali isto tako nije spremna i to je pokazala, da podrži nasilje međunarodnog visokog predstavnika, istakao je predsjednik Srpske.