latinica  ћирилица
19/09/2016 |  15:31 | Autor: SRNA

Čubrilović-Ivancov: O odluci Ustavnog suda nakon dostavljanja odluke

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da će se Kolegijum Narodne skupštine izjasniti o odluci Ustavnog suda BiH nakon što nova odluka tog suda bude dostavljena.
Čubrilović i Ivancov - Foto: RTRS
Čubrilović i IvancovFoto: RTRS

Čubrilović je to istakao nakon razgovora sa ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim o aktuelnoj političkoj situaciji u Srpskoj i BiH, posebno u kontekstu najnovijih odluka Ustavnog suda, koji je odlučio da odbije zahtjev o preispitivanju ranije odluke o proslavi Dana Republike Srpske.

"Nakon što dobijemo odluke Ustavnog suda BiH, Kolegijum Narodne skupštine Srpske izjasniće se i zatražiti stav ovlašćenih predlagača u vezi sa primjenom odluke Ustavnog suda", rekao je Čubrilović.

On je naglasio da Narodna skupština aktivno učestvuje u pravnom procesu, poštujući vremenske okvire.

"To pokazuje i činjenica da je Ustavni sud BiH, prije dva dana, razmatrao zahtjev za preispitivanje ranije donesene odluke kojom je osporena odredba Zakona o praznicima, a koja se odnosi na proslavu Dana Republike", saopšteno je iz Narodne skupštine.

Čubrilović je ponovio da je Narodna skupština Srpske opredijeljena za mirna i konstruktivna rješenja u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i koja odražavaju volju sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.

Čubrilović i ruski ambasador Petar Ivancov su na današnjem sastanku u kabinetu predsjednika Narodne skupštine razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim pitanjima u Srpskoj i BiH.