X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
20/09/2016 |  11:21 | Izvor: BETA

Ljudski skelet star 2.000 godina nađen u vodama Grčke

Dijelovi ljudskog skeleta starog 2.000 godina nađeni su na mejstu potonuća rimskog broda u vodama grčkog ostrva Antikitira, a naučnici se nadaju da će moći da izdvoje uzorak DNK, piše danas britanski naučni časopis "Nejčer" (Nature).
Ronioci u grčkim vodama pronašli skelet star 2.000 godina (Foto: Brett Seymour, EUA/WHOI/ARGO) -
Ronioci u grčkim vodama pronašli skelet star 2.000 godina (Foto: Brett Seymour, EUA/WHOI/ARGO)

Na tom mjestu je 1900. godine nađen misteriozni, komplikovani "Mehanizam sa Antikitire", najstariji "kompjuter za izračunavanje astronomskih pozicija". Mjesto potonuća trgovačkog broda koji datira iz 1. vijeka prije nove ere, natovarenog umjetničkim djelima i svakodnevnim predmetima, pretraženo je više puta, a nova istraživanja su u toku.

Dobro očuvane ljudske kosti nađene su 31. avgusta dijelovi lobanje, tri zuba, dvije kosti ruke, nekoliko rebara i dvije butne kosti, za koje se pretpostavlja da su pripadale istoj osobi.

Skelet su našli podvodni arheolozi Okeanografskog instituta Vuds Houl u američkoj saveznoj državi Masačusets, a rezultati prvih analiza pokazali su da su to kosti mladog muškarca.

Specijalisti za DNK analizu pokušaće da iz kostiju izdvoje uzorak DNK, na osnovu kojeg bi mogli da dođu do podataka o porijeklu muškarca, ali čekaju odobrenje grčkih vlasti da počnu sa analizama.

Ukoliko izdvajanje DNK bude moguće, to će biti prvi slučaj uzimanja DNK uzorka od žrtve brodoloma iz antičkog perioda, pošto su njihova tijela obično na velikim dubinama, gdje ih pojedu ribe.

Kosti na mjestu brodoloma nađene su na tom mjestu i 1970-tih godina, ali tada nije bilo tehnologije za DNK analizu kakva postoji sada.