latinica  ћирилица
20/09/2016 |  21:19 | Autor: TANЈUG

UN: Konvoj u Siriji napadnut, pitanje je da li iz vazduha

Ujedinjene nacije saopštile su danas da ne mogu sa sigurnošću da kažu da je humanitarni konvoj u Siriji napadnut iz vazduha.

Poslije ruske i sirijske vojske, i američka vojska odbacuje odgovornost koalicionih snaga za eventualni vazdušni udar na konvoj.

UN navode da je humanitarni konvoj vjerovatnije bio meta napada, a ne "vazdušnih udara" kako je ranije objavljeno, prenosi Rojters.

"Nismo u poziciji da odredimo da li su to zaista bili vazdušni udari. Mi smo u poziciji da kažemo da je konvoj napadnut", rekao je portparol UN za humanitarna pitanja Јens Lerke.

Portparol američke centralne komande pukovnik DŽon Tomas kaže da avioni koalicionih snaga predvođenih SAD nisu izveli vazdušni udar na humanitarni konvoj u Siriji.

"Sigurno nije koalicija gađala iz vazduha", rekao je on i naveo da napad na konvoj "liči na vazdušni udar".

"Јedini drugi subjekti koje lete u Siriji su Rusija i Sirija", rekao je novinarima Tomas, ocjenjujući da je primirje u Siriji ugroženo zbog eskalacije nasilja.

Ruske i sirijske snage negirale su ranije danas da su umješane u vazdušne napade na konvoj, koji je prevozio humanitarnu pomoć u blizini Alepa u Siriji.

U napadu kod Alepa, na kamione koji su prevozili humanitarnu pomoć, poginulo je oko 20 civila, među kojima i jedan član osoblja Crvenog krsta, saopštila je ranije danas ta organizacija.