latinica  ћирилица
20/09/2016 |  21:48 ⇒ 22:11 | Autor: sputniknews.com

Krajišnik: Halilovićeva izjava je veoma opasna

Bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske i predsjednik Asocijacije „Osnivači Republke Srpske“ Momčilo Krajišnik u razgovoru za Sputnjik ističe da je izjava nekadašnjeg generala i načelnika ratnog štaba tzv. Armije BiH Sefer Halilović da će Republika Srpska nestati ako referendum bude održan, za žaljenje i za svaku osudu.
Momčilo Krajišnik (Foto: Elvis Barukcic) -
Momčilo Krajišnik (Foto: Elvis Barukcic)

Krajišnik smatra da je Halilovićeva izjava opasna, ne zbog toga što je ona realna jer Halilović nema više realnog uporišta, nego zato što ona može mnogim ljudima u BiH biti povod da naprave neki neodmjeren potez, naročito u federalnom dijelu Bih koji je preplavljen mešetarima.

„Haliloviću se sudilo u Haškom tribunalu, izgleda da mu je malo što je prošao tu golgotu i sada pokušava opet da napravi neko krivično djelo i da bude osuđen“, kaže Krajišnik.

— Prije samo par dana general NATO-a Peter Pavel rekao je da je Balkan potencijalni izvor ratnih sukoba. Da li Halilovićeva i Pavelova izjava izlaze iz „iste kuhinje“?

Balkan je širi pojam od BiH. Iako bih se ja djelimično složio da postoji više žarišta i svuda je moguća varnica koja može da izazove sukobe, ne mislim da su ove izjave koordinirane jer Halilović je sada marginalizovan, nije nikakav poseban faktor niti može imati uticaja. Osim ako neko nema neke tajne planove iz međunarodne zajednice, a ne vjerujem da ih ima, neko ko bi mogao da mu duva u leđa. Vjerovatno je to pokušaj da dobije neke političke poene pred lokalne izbore, jer on je ipak predsjednik neke lokalne stranke koja je marginalna. Međutim, u BiH ništa nije nemoguće. Mnogo je bezvlašća u raznim dijelovima BiH tako da je moguće da bi neko nešto nepromišljeno mogao uraditi. Ali sam potpuno siguran da je sukob širih razmena nemoguć.

— Da li je ugrožena bezbjednost Republike Srpske?

Izjava je vrlo opasna. Vidite šta se dešava u svijetu, naročito u arapskom svijetu. Sve to što se dešava u svijetu može da se desi i u BiH. Vrlo često kada su mi govorili da su Markale namještene od strane lokalnih muslimanskih političara govorio sam da je stvarnost da su one namještene i da to nije srpska krivica. Mogao je neko doći iz istočnog dijela, tamo gdje se takve stvari dešavaju i da tako nešto uradi ovde. Možda sa nekim u koordinaciji. Tako da je i danas moguće da se u BiH tako nešto desi, a da to ne bude iz zvaničnih krugova, nego iz sporadičnih fundamelističkih krugova koji žele rat.