X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
21/09/2016 |  08:23 | Izvor: RTS

Hronični umor ukazuje na probleme

Borba organizma s nekom bolešću zahtijeva energiju, pa nije ni čudo što je umor jedan od najčešćih simptoma bilo kog zdravstvenog problema.
Ilustracija
(Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Iako ne može ljekara da dovede do dijagnoze, iscrpljenost je svakako znak da nešto nije u redu.

Јedan od problema u vezi sa umorom je kako ga prepoznati. Možda spavate duže ili češće ili nemate snage za vježbanje kao prije? Možda problem nije fizički umor, već emocionalni ili mentalni?

Ponekad umor nije posljedica neočekivanih promjena ili svakodnevnog tempa života, već je zapravo simptom zdravstvenog problema.

Oslabljena štitna žlijezda

Među najčešćim zdravstvenim problemima koji se manifestuju kroz umor je oslabljena štitna žlijezda. U pitanju je žlijezda koja se nalazi ispod grla na vratu, a učestvuje u mnogim tjelesnim funkcijama, od metabolizma do imunološkog sistema.

Iako je umor prvi simptom oslabljene štitne žlijezde, drugi znakovi mogu biti višak kilograma, zatvor, suva koža i hronični osjećaj hladnoće.

Adrenalna insuficijencija

Kad nadbubrežna žlijezda ne radi kako treba, organizam ne proizvodi dovoljno kortizola. Posljedice su gubitak kilograma, bol u abdomenu, proliv, hiperpigmentacija i umor.

Sindrom hroničnog umora

Mijalgički encefalomijelitis ili sindrom hroničnog umora stanje je u kojem osoba nije sposobna da izvršava čak ni svakodnevne zadatke poput odlaska na posao ili u prodavnicu. Oko jedne četvrtine ljudi koji boluju od sindroma hroničnog umora ne napuštaju dom ili krevet.

Simptomi su poteškoće pri razmišljanju i tjelesni bolovi, kao i jake upale koje nastaju čak i pri najmanjoj fizičkoj aktivnosti.

Anemija

Anemija je manjak crvenih krvnih zrnaca koja raznose kiseonik širom našeg tijela. Postoji više vrsta anemija, ali umor im je svima zajednički.

Bljedilo, vrtoglavica, glavobolja i krhki nokti takođe su simptomi anemije.

Dijabetes

Česta potreba za vršenjem nužde i stalna žeđ propraćena hroničnim umorom simptomi su dijabetesa. Uzrok je borba tijela s viškom glukoze u krvi.

Depresija

Depresija je poremećaj u mozgu koji utiče na raspoloženje, a može uzrokovati hronični umor. Biologija depresije još nije potpuno jasna, pa tako ni zašto uzrokuje umor koji oboljele onemogućava u vršenju svakodnevnih zadataka.

Tuga, gubitak apetita i problemi s koncentracijom takođe su simptomi depresije.

Endokarditis

Srčana upala koju uzrokuju bakterije oštećivanjem unutrašnje srčane opne uzrokuju groznicu i umor. Najveći rizik od endokarditisa imaju osobe koje već imaju oštećeno srce. Terapija se uglavnom sastoji od primanja antibiotika, ali može biti potrebna čak i operacija.

Problemi s disanjem tokom spavanja

U slučaju djelimično ili potpuno začepljenih disajnih puteva, osobe tokom spavanja mogu plitko ili neredovno da dišu. Pauze u disanju mogu trajati čak i do jednog minuta, a uglavnom završavaju kašljanjem ili hrkanjem.

Iako nisu opasni po život, problemi s disanjem tokom spavanja mogu stvoriti trajni osjećaj umora. Umor i hrkanje su jedini simptomi, ali jedino audio-snimak ili osoba s kojom spavate može da potvrdi da tokom noći imate problema s disanjem.