latinica  ћирилица
21/09/2016 |  12:42 | Autor: SRNA

Cicović: Na referendum u Srbiji uz ličnu kartu ili pasoš

Svaki građanin Republike Srpske koji se u nedjelju, 25. septembra, bude nalazio u Srbiji moći će da se izjasni na referendumu o Danu Republike, a uslov je da na glasačkom mjestu pokaže ličnu kartu ili pasoš koji je izdao MUP Srpske, rekao je direktor Predstavništva Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.
Mlađen Cicović - Foto: SRNA
Mlađen CicovićFoto: SRNA

Glasačka mjesta, po jedno u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu i Pančevu, biće otvorena u 7.00 časova ujutro i na njima će moći da se izjašnjava do 19.00 časova, kada se zatvaraju.

Cicović je naveo da svi koji na dan referenduma budu željeli da građansko pravo ostvare u Beogradu, to mogu učiniti u prostorijama Predstavništva Republike Srpske u Srbiji u Bulevaru Despota Stefana broj 4.

Predstavništvo se nalazi na četvrtom spratu zgrade u neposrednoj blizini Trga Republike, Narodnog pozorišta i Doma Vojske.

Cicović ističe da je Predstavništvo potpuno spremno, obezbijedilo je glasačke kutije, a danas bi trebalo da iz Komisije Republike Srpske za sporvođenje referenduma stigne i glasački materijal, neophodan da bi referendum mogao da bude sproveden u skladu sa zakonom.

"U predstavništvima Republike Srpske u inostranstvu, pa tako i u Beogradu, glasači će glasati na takozvanim nepotvrđenim listićima, zato što ćemo imati pristup preko aplikacije u glasačke spiskove. Provjeravaćemo da li se nalaze na glasačkom spisku, ali svima koji donesu važeću ličnu kartu ili pasoš, biće omogućeno da ostvare svoje glasačko pravo", rekao je Cicović.

On je naveo da će se glasovi brojati na licu mjesta u skladu sa zakonom, tako što će glasački odbori na svih pet glasačkih mjesta u Srbiji prebrojati glasove i sačiniti zapisnike.

"Postoji potpuno definisan sistem komunikacije sa Republičkom komisijom za sprovođenje referenduma i mi ćemo pomoću aplikacije koja nam je stavljena na raspolaganje ubaciti rezultate sa svih pet glasačkih mjesta, a materijal spakovati kako je propisano zakonom i uputstvom", naveo je Cicović.

On je rekao da se najveća izlaznost očekuje u Novom Sadu i Beogradu, prije svega zbog velikog broja studenata, a i velikog broj građana Srpske koji su stalno prisutni u ta dva grada, dok je nešto manja izlaznost za očekivati u Pančevu, Zrenjaninu i Subotici.

"U ovom trenutku nemamo nijedan problem koji nam ukazuje da nećemo sasvim uspješno sprovesti našu obavezu koja je proistekla iz odluke Republičke komisije za sprovođenje referenduma. Nije nam u interesu da na glasačkim mjestima bilo šta improvizujemo, jer ne želimo da nekom improvizacijom damo bilo kome prostora da može da osporava referendum", naglašava Cicović.

U Novom Sadu glasačko mjesto biće otvoreno u prostorijama Saveza krajiških udruženja, u Ulici Zmaja Ognjena Vuka broj 2 /ugao Kisačke i Bulevara kralja Petra Prvog/, a u Zrenjaninu u Domu mladosti u Ulici narodne omladine broj 1.

U Subotici će se glasati u zgradi Otvorenog univerziteta u prostorijama Udruženja "Zavičajna zajednica Republike Srpske" na Trgu cara Јovana Nenada broj 15, dok će u Pančevu glasačko mjesto biti u prostorijama Udruženja Krajišnika u Ulici Stevana Sremca broj 37 na Strelištu.

Referendumsko pitanje glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?", a glasaće se zaokruživanjem potvrdnog ili odričnog odgovora.