X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
21/09/2016 |  17:50 | Izvor: B92

Šta se desi kada preskočite odlazak kod zubara?

Generalno pravilo je da stomatologa treba posjećivati na svakih šest mjeseci, a pacijenti sa slabom dentalnom higijenom, već postojećim problemima i lošim genetskim faktorima i češće. Šta se dešava kada preskočimo redovnu posjetu?
Zubar - Foto: ilustracija
ZubarFoto: ilustracija

Šest meseci

U ovom trenutku, mnogi pacijenti neće biti svjesni karijesa koji se razvija u malim pukotinama i udubljenjima zuba, koje će se vremenom širiti i početi da nagrizaju cijeli zub.

Što se ranije karijes otkrije, veće su šanse za prevenciju daljih problema.

Godinu dana

Godinu dana zanemarivanja zubarskih intervecija znači da postoji velika vjerovatnoća da se pojavi bolest desni, a simptomi mogu da budu bol i krvarenje.

Ukoliko se ovo stanje ne liječi, može da dovede do ispadanja zuba.

Nažalost, u pokušaju da olakšaju bol, mnogi će početi da trljaju desni slabije, što znači da će problem dodatno pogoršati.

Dvije godine

Vjerovatnoća da zub oboli i javi se bol se nakon dvije godine prilično povećava.

Umjesto uklanjanja karijesa, problema koji je nekada tako lako bilo riješiti, sada se može javiti potreba za ubijanjem zubnog živca ili vađenja kompletnog zuba.

To znači da ćete kod zubara umjesto jednom morati da odete nekoliko puta.

Pet godina

Problemi u vezi sa oralnim zdravljem koji su do sada bili zastupljeni, mogli bi da postanu veoma ozbiljni. Ciste i upale samo su neki od njih.

Takođe, nakon pet godina, zubni kamenac će biti nagomilan u velikim količinama, koje će samo ubrzati njihovo propadanje.

Deset godina

Stanje cijelih usta sada bi mogao da bude veliki problem, s obzirom na to da zubi imaju tendenciju da se zbijaju ili okrnje u slučaju da nije izvršena nikakva intervencija.

Nakon decenije zanemarivanja, velika je vjerovatnoća da su zubi pacijenta postali osjetljivi i najvjerovatnije istrošeni.