X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
21/09/2016 |  21:41 | Izvor: Agencije

Pušenje: Tragovi na genima ostaju 30 godina nakon prestanka

Rezultati nedavnog istraživanja ukazuju na to da bi DNK metilacija – proces putem kojeg ćelije kontrolišu genetsku aktivnost –mogla da bude važan znak koji ukazuje na postojanje pušačke istorije kod pacijenata.
Cigarete - Foto: ilustracija
CigareteFoto: ilustracija

Otkriće mjesta DNK metilacije moglo bi da doprinese stvaranju novih tretmana koji bi djelovali na te oblasti.

Naučnici već znaju da kod nekadašnjih pušača postoje šanse za nastanak srčanih bolesti i pojedinih tipova kancera, čak i nekoliko decenija nakon prestanka konzumiranja duvana. Međutim, ovi molekularni mehanizmi još nisu sasvim jasni.

Naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard analizirali su mjesta DNK metilacije u okviru ljudskog genoma koristeći uzorke krvi sakupljenje od gotovo 16.000 učesnika u istraživanju – bivših pušača i ljudi koji nikada nisu pušili.

Rezultati do kojih su došli pokazali su da su se kod bivših pušača ova mjesta vraćala na stanje karakteristično za ljude koji pet godina nisu zapalili cigaretu nakon prestanka pušenja. Međutim, pojedina mjesta metilacije bila su prisutna čak i nakon 30 godina.

Statistički najvažnija mjesta bila su vezana za bolesti koje se dovode u vezu sa pušenjem, poput kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka.