mtel
latinica  ћирилица
22/09/2016 |  17:05 ⇒ 23/09/2016 | 15:48 | Autor: RTRS

Dodik: Uspješan sastanak sa predsjednikom Rusije (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi da je razgovor bio veoma uspješan, da je prošao u najboljoj mogućoj atmosferi, te da je razgovarano o važnim političkim i ekonomskim pitanjima.
Dodik i Putin (foto: kremlin.ru) -
Dodik i Putin (foto: kremlin.ru)

"Predsjednik Putin izrazio je podršku stabilizaciji u regionu, podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, poželio napredak i BiH i Republici Srpskoj i u tom pogledu izrazio uvjerenje da Ruska Federacija svojim odnosom doprinosi stabilizaciji i ukupnom dobrom stanju stvari", rekao je Dodik.

On je naveo da je na sastanku konstatovano da je saradnja Srpske i Rusije u kontinuitetu veoma dobra i uspješna, da se zasniva na obostranom uvažavanju interesa na ekonomskom planu.

"Izrazili smo zadovoljstvo činjenicom da je `Zarubežnjeft` kupovinom Rafinerije i sistema naftne industrije Republike Srpske počeo da funkcioniše na najbolji način, da ostvaruje dobit, tako da u tom pogledu postoji sigurnost i garancija da se to nastavi", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, postoji interesovanje za ekonomsku saradnju, ulaganja koja su ruski privrednici i ranije iskazivali ponovo su otvorena i u tom pogledu ono što čini Republika Srpska i što može da ponudi je dobrodošlo na rusko tržište.

"Ovo je bila prilika da predsjednika Ruske Federacije upoznam o razvoju političke situacije u BiH i da iskažem svoje mišljenje o tome, posebno ukazujući na činjenicu da je u BiH i poslije 20 godina visoki predstavnik, da su u Ustavnom sudu BiH i dalje tri stranca koja dominantno odlučuju, te da se i u drugim institucijama isto tako održavaju stranci", dodao je Dodik.

"Što se tiče referenduma, tu nije bilo nekih posebnih razgovora, osim konstatacije da je to pravo naroda“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da je Putina upoznao sa činjenicom da Republika Srpska ima rast bruto domaćeg proizvoda od oko tri odsto i da to predstavlja njenu dodatnu sigurnost i da smo spremni da radimo na još većem zbližavanju Srpske i Rusije.

"Već krajem godine ćemo se, shodno ranijim dogovorima, naći sa gubernatorom Sankt Peterburga i tamo promovisati novo Predstavništvo Srpske, što bi trebalo da bude novi zamajac naše saradnje", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je predsjednik Ruske Federacije Putin poželio sve najbolje srpskom narodu i Republici Srpskoj.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ruskog predsjednika Јurij Ušakov i šef predstavništva Srpske u Moskvi Duško Perović. 

Milorad Dodik i Vladimir Putin
Foto: RTRS

Milorad Dodik i Vladimir Putin
Foto: RTRS

Milorad Dodik i Vladimir Putin
Foto: RTRS

Milorad Dodik i Vladimir Putin
Foto: RTRS

Milorad Dodik i Vladimir Putin
Foto: RTRS