latinica  ћирилица
23/09/2016 |  18:58 ⇒ 18:59 | Autor: SRNA

UKC RS: Danas obavljena 24. transplantacija

U Univeritetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci danas je uspješno obavljena 24. transplantacija, saopšteno je da iz ove zdravstvene ustanove.
UKC Banja Luka - Foto: RTRS
UKC Banja LukaFoto: RTRS

Transplantirani pacijent je muškarac čiji su inicijali M.B. /59/, a donor je supruga Lj.B. /54/.

Operativni zahvat izveo je ustaljeni transplantacioni tim UKC uz superviziju ljekara sa Vojnomedicinske akademije Beograd.

"Ovim putem smo još jednom potvrdili našu spremnost da kroz usavršavanje vještina i sticanje novih znanja stanemo rame uz rame sa renomiranim ustanovama u regionu", ističu iz UKC-a Republike Srpske.

Najveći dio preoperativne pripreme pacijenata obavili su ljekari ovog centra u Odjeljenju nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti.

U pripremi transplantacije koristila se tehnika za razmjenu nalaza putem video konferencije sa Vojnomedicinskom akademijom u Beogradu što podrazumijeva zajedničko razmatranje medicinske dokumentacije i donošenje odluke o izvođenju procedure, navodi se u saopštenju.

Iz UKC-a napominju da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi prva transplantacija obavljena prije šest godina u UKC Republike Srpske uz pomoć tima Vojnomedicinske akademije koji sve vrijeme učestvuje u procesu edukacije.

"Do sada su sve transplantacije prošle bez komplikacija", napominju iz UKC-a Republike Srpske.