X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
25/09/2016 |  18:31 ⇒ 26/09/2016 | 13:05 | Izvor: RTRS

Njemačka: Trka balona na gas (VIDEO)

Završeno je 60.izdanje najprestižnija trke balona na gas, aeronautičkog kupa Gordon Benet.
Trka balona na gas - Foto: Screenshot/YouTube
Trka balona na gasFoto: Screenshot/YouTube

Baloni su poletjeli iz Njemačke 15.septembra, a pobjednička posada iz Švajcarske letjela je devet dana kasnije u centralnoj Grčkoj.

Aeronautički kup Gordon Benet se održava svake dvije godine, a prvo takmičenje održano je daleko 1906.godine.

Pravila trke su jednostavna. Balon koji odleti najdalje je pobjednik, a jedna od nagrada je i domaćinstvo starta naredne trke.

U ovogodišnjem takmičenju nastupila su ukupno 24 balona sa dvočlanim posadama iz 11 zemalja, a trku su počeli u njemačkom Gladbeku tačno u ponoć 15.septembra.

Nakon 1/803 pređena kilometra i slijetanja u centralnoj Grčkoj pobijedio je švajcarski tandem Kurt Friden-Paskal Vitprahtiger. Friden ima veliko iskustvo na ovoj trci pošto je u njoj učestvovao po 19.put.

- Završili smo u Grčkoj i bilo je prelijepo. Imali smo dobar vjetar i lijepo vrijeme tamo. Čak je bilo i gledalaca koji su došli da vide naše slijetanje, pa smo se osjećali ugodno. Bilo je lako, dobro vrijeme i dobar vjetar, bolje nismo mogli tražiti, dodao je Friden.

Provesti desetak dana na visinama iznad oblaka je jedinstveno iskustvo. Učesnici ovog odvažnog poduhvata moraju biti dobro pripremljeni i svjesni onog što ih u vazduhu očekuje. Poduhvat nije lak ali trenutaka za uživanje ima, poput ispijanja kafe ili čaja nebu.