latinica  ћирилица
27/09/2016 |  10:28 ⇒ 11:09 | Autor: SRNA

Mitrović: Protesti u slučaju saslušanja Dodika

Porodice zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u Republici Srpskoj i njihovi potomci odlučni su da održe proteste ispred Tužilaštva BiH, ukoliko u toj pravosudnoj instituciji dođe do saslušanja predsjednika Srpske Milorada Dodika zbog referenduma o Danu Republike
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

"Smatramo da bi to bilo saslušnje naroda, jer je Republika Srpska organizovala referendum o Danu Republike Srpske na zahtjev naroda", izjavio je Srni predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

On je rekao da je samim izlaskom na referendum narod dao svoje mišljenje o Danu Republike Srpske.

"Ne smatramo da je referendum nelegalan, kako to neki pokušavaju da predstave u javnosti, već, sasvim suprotno, smatramo da je legalan i zakonit jer je narod potvrdio da mu je stalo do 9. januara - Dana Republike Srpske i da srpske žrtve koje su dale svoje živote za stvaranje Republike Srpske nisu bile uzaludne", istakao je Mitrović.

Mitrović: Bošnjaci konačno da prihvate činjenicu da Srpska postoji

Predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da bi Bošnjaci i njihovi politički predstavnici trebalo da prihvate činjenicu da Republika Srpska postoji da bi se u BiH mogao graditi demokratski odnos i uvažavanje sva tri konstitutivna naroda.

Mitrović je ocijenio da su umjesto argumenata i činjenica pozivali razne faktore u BiH, kvaziustavni sud i visokog predstavnika, kao što pozivaju da domaći i međunarodni faktori pravno reaguju prema predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog održanog referenduma o Danu Republike.

"Do sada su sve odluke bile protiv Srba i u interesu unitarizacije", rekao je Mitrović.

On je ocijenio da su takozvani međunarodni stručnjaci i oni koji sprovode Dejtonski mirovni sporazum radili protiv tog sporazuma, te da bi i Bošnjaci, kada bi napravili objektivnu analizu, viđeli da je to činjenica.

Mitrović je istakao da referenduma ne bi bilo da nije ispolitizovano pitanje obilježavanja Dana Republike.

"Kao što Republika Srpska toleriše 1. mart, tako i oni treba da tolerišu činjenicu da je Dan Republike proglašen prije rata i Dejtonskog sporazuma", rekao je Mitrović.

On je naglasio da je izlaznost na referendum o Danu Republike objektivna, odnosno da se nije ni mogla očekivati veća s obzirom na to da 20 odsto građana u Srpskoj čine Bošnjaci i Hrvati za koje se znalo da se neće izjasniti, a deset odsto je drugih razloga poput bolesti i starosti građana.

"Skoro stoodsto građana je odgovorilo 'Da' na referendumsko pitanje i to je pravi izraz želje i potrebe srpskog naroda, onih koji doživljavaju Republiku Srpsku kao svoju", zaključio je Mitrović.