latinica  ћирилица
27/09/2016 |  11:06 ⇒ 11:08 | Autor: RTRS

Sud potvrdio: Karamarko bio u sukobu interesa

Upravni sud u Zagrebu odbio je zahtjev bivšeg šefa HDZ Tomislava Karamarka, kojim je tražio da se odbaci odluka nadležne komisije o tome da je kao potpredsjednik Hrvatske Vlade bio u sukobu interesa.
Tomislav Karamarko - Foto: AFP
Tomislav KaramarkoFoto: AFP

Upravni sud je istovremeno potvrdio da je odluka Komisije za sprečavanje sukoba interesa bila zakonita, a Karamarko se na odluku Suda može žaliti Visokom upravnom sudu.

Dalija Orešković, predsjednica Komisije za utvrđivanje sukoba interesa rekla je za hrvatske medije da je ova presuda izuzetno značajna za praksu tog tijela.

Podsjetimo, Poverenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je 15. juna a većinom glasova da je prvi potpredsjednik vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa zbog iznošenja ličnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, a posebno na sastanku Savjeta za saradnju, zbog poslovnog odnosa u kojem su bili njegova supruga Ana i njegov prijatelj, savjetnik mađarske naftne kompanije MOL, Јosip Petrović te stavova koje je kao zvaničnik zastupao u pogledu arbitražnih postupaka koji se vode između Ine i MOL-a.