latinica  ћирилица
27/09/2016 |  16:28 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

"Nećemo dozvoliti hapšenje predsjednika Srpske!" (VIDEO)

Strasti zbog održanog referenduma u Srpskoj i dalje se ne smiruju. Zvanični rezultati referenduma još nisu ni objavljeni, a bošnjački političari i dio međunarodne zajednici prizivaju na hapšenje svih koji su odgovornh za njegovo sprovođenje.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

Ove izjave naišle su na burna reagovanja srpske javnosti, pogotovo onih koji su se borili za Republiku Srpsku. Osudili su ove istupe bošnjačkih političara, i poručili da bi hapšenje predsjendika Milorada Dodika, značilo hapšenje građana Srpske. 

Ukoliko uhapse predsjednika Srpske, uhapsili su sve građane Republike Srpske, stav je udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. Logoraši, veterani, porodice poginulih i nestalih, svi odlučni da zajedno, pred vratima Tužilaštva BiH, brane predsjednika Dodika.

- Ukoliko pozovu predsjednika na saslušanje, a ne daj Bože da ga možda osude, reakcija će onda biti mnogo žešća. Za sada ćemo se organizovati i ići protestovati ispred Tužilaštva BiH - kaže Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila.

Podršku protestima pred Tužilaštvom BiH, pružili su i studenti. Naša je obaveza da branimo Republiku Srpsku, njene institucije i političke vođe koje je narod izabrao. I borci jasni - nepotrebna su pozivanja na hapšenje.

- Ne može se suditi jednom narodu. Ko god misli da to može grdno se vara. Tako može samo taj problem da dovede do ogromnih razmjera i da eskalira kada ga više niko neće moći kontrolisati - ističe Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Živote smo dali za stvaranje Republike Srpske, i opet ćemo ih dati ako nam je pokušaju oduzeti, poručuju logoraši i veterani.

- Prošla su vremena kada je Sefer Halilović zatvarao i mučio Srbe, tako da ne vidimo razlog dizanja tolikih tenzija zbog izražavanja slobodne volje Srba i svih građana Republike Srpske - kaže Duško Vukotić, predsjednik Udruženja Veterani Republike Srpske.

Referendum je sproveden bez ijednog incidenta, i to je dovoljan pokazatelj ko je u BiH opredijeljen za mir, a ko nije, poruka je koja stiže iz Srbije.

- Ne može se prijetiti Miloradu Dodiku. Ne prijeti se njemu kao pojedincu već čovjeku koji je izabran od strane građana Republike Srpske i na funkciju koja je najodgovornija za opstanak i razvoj Srpske - kaže Milovan Drecun, predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbija.

Branisal Okuka, predsjednik Izvršnog odbora udruženja Čast otadžbine je istakao da se i nakon završetka referenduma, koji nije izazvao nikakve poremećaje u BiH, ne posustaje sa atacima na Republiku Srpsku.

- Očigledno imaju namjeru da destabilizuju region, a da po starom dobrom običaju za to optuže Srbe - rekao je Okuka.

Iz udruženja Istočna alternativa poručuju - u slučaju osporavanja referenduma, pod hitno se mora raspisati novi - i to o statusu Republike Srpske.