X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
28/09/2016 |  08:53 ⇒ 08:53 | Izvor: RTRS

Hrana za dobar rad mozga

Treba jesti što više povrća, žitarica, ribe, mahunarki, živinskog mesa, a izbegavati slatkiše, sireve i crveno meso.
Namirnice (Foto: Thinkstock) -
Namirnice (Foto: Thinkstock)

Ukoliko želite da vam mozak dobro funkcioniše, a da pritom skinete koji suvišni kilograma, onda je "majnd" (MIND) dijeta pravi izbor. Ovaj plan ishrane osmislila je doktorka Marta Kler Moris, sa čikaškog Raš univerziteta, i predstavlja kombinaciju mediteranskog jelovnika i režima ishrane koji se preporučuju za smanjenja visokog pritiska.

Izbor namirnica koje možete jesti tokom ove dijete je veliki, pa je jelovnik lako prilagoditi ličnim potrebama. Uz "majnd" dijetu, tvrde njeni kreatori, značajno ćete smanjiti rizik od hipertenzije, moždanog i srčanog udara. Studije su pokazale i da ona smanjuje rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti, i to za 53 odsto.

"Majnd" dijeta zasniva se na uzimanju namirnica iz deset zdravih grupa, koje podstiču dobar rad mozga i održavaju njegove ćelije zdravim, a to su: zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, mahunarke, cijele žitarice, riba, živinsko meso, povrće, maslinovo ulje i vino.

Tokom ovog režima ishrane trebalo bi da izbjegavate uzimanje nezdravih namirnica kao što su maslac, margarin, sirevi, crveno meso, slatkiše, prženu ili brzu hranu. Namirnice iz ove grupe ukoliko ne možete, ne morate u potpunosti da izbacite, jer poneko pecivo ili slatkiš, najviše dva puta nedjeljno, ne može mnogo da naškodi. Sir, prženu i brzu hranu možete jesti jednom nedjeljno, dok se više od četiri porcije crvenog mesa ne preporučuju tokom sedam dana.

Dnevni jelovnik trebalo bi da bude što raznovrsniji. Savjetuju se da svakoga dana imate najmanje tri obroka sa cijelim žitarica, salate i ostalo povrće su obavezni, a preporučuju se i čaša vina poslije ručka ili večere. Za užinu uzimajte orašaste plodove ili bobičasto voće kao što su borovnice i jagode. Svakog drugog dana pojedite pola šolje pasulja, a barem dva puta nedjeljno pripremite živinsko meso ili ribu. Suncokretovo ulje u potpunosti izbacite i umjesto njega za salate i spremanje hrane koristite maslinovo.