latinica  ћирилица
28/09/2016 |  11:12 ⇒ 29/09/2016 | 08:08 | Autor: RTRS

Suspendovan Salihović, dužnost glavnog tužioca obavlja Gordana Tadić (FOTO)

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je na vanrednoj, telefonskoj sjednici, donijelo odluku da će dužnost glavnog tužioca Tužilaštva BiH obavljati Gordana Tadić, za, kako je saopšteno, vrijeme spriječenosti glavnog tužioca Gorana Salihovića da obavlja tu funkciju.
Goran Salihović - Foto: SRNA
Goran SalihovićFoto: SRNA

Ona će mijenjati Gorana Salihovića do okončanja disciplinskog postupka koji se vodi protiv njega i kojeg je Prvostepena disciplinska komisija privremeno udaljila od obavljanja dužnosti glavnog tužioca i tužioca Tužilaštva BiH do okončanja disciplinskog postupka.

Žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom suspendovanju.

Podsjetimo, Kancelarija disciplinskog tužioca podnijela je prije dva dana disciplinsku tužbu protiv Salihovića, jer se navodno upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca licima koja za to nisu ovlašćena, miješao se u rad sudije i tužioca i opstruisao njihove aktivnosti, davao lažne i nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto i slično.

U tužbi je navedeno da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, upustio se u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unaprijeđenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a BiH, te ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

Ukoliko bude prihvaćena tužba, uslijediće postupak na kojem će biti ispitani navodi disciplinskog tužioca.

Disciplinski tužilac je kao krajnju mjeru zatražio razrješenje Salihovića dužnosti, o čemu će biti odlučivano na kraju postupka.

Gordana Tadić (Foto: Nezavisne novine)

 

Gordana Tadić je zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva BiH i šefica Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH. Ima 20 godina tužilačkog staža, od kojih je dvije godina zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Kako je saopšteno, prilikom odlučivanja uzeto je u obzir tužilačko iskustvo, kao i iskustvo rukovođenja na poziciji zamjenika glavnog tužioca.

Saopštenjem se oglasio i Salihović. Tvrdi da disciplinska komisija nije cijenila dokaze niti bilo kakve relavantne činjenice, navodeći da će uložiti žalbu na ovu odluku.

Građanima i javnosti je poručio da je spreman na bilo kakav postupak, jer je, kako navodi, siguran u ispravnost i zakonitost svojih odluka.Tražiće da se postupak vodi potpuno javno, kako bi se vidjela, kako tvrdi, cijela montaža i konstrukcija.

Salihović navodi da njemu nije data mogućnost da se izjasni o navodima iz prijedloga o suspenziji, niti mu je omogućen uvid u dokaze.

"U ovom svemu, nisam bitan ja kao Goran Salihović ili glavni tužilac, radi se o zaštiti vladavine prava i spriječavanju pravosudno-državnog udara", navodi se u Salihovićevom saopštenju.

Izvor: RTRS