latinica  ћирилица
29/09/2016 |  18:56 ⇒ 30/09/2016 | 12:06 | Autor: RTRS

Prva onlajn kampanja u Srpskoj (VIDEO)

Plakati i bilbordi su već uradili svoje. Održavaju se centralni skupovi, a kandidati imaju još samo dan da ubijede glasače.
Igor Radojičić - Foto: RTRS
Igor RadojičićFoto: RTRS

Društvene mreže najjeftiniji su i znatno efikasniji način komunikacije sa građanima, kojim je mnogo jednostavnije iznijeti program i ubijediti glasače. Takav potencijal iskoristio je Igor Radojičić, pa je u Srpskoj danas održana prva onlajn tribina.

Poruke su iste, ali je način predstavljanja znatno drugačiji. Interakcija i obostrana komunikacija prednost su kampanje na društvenim mrežama. Oko 7.500 gledalaca, koliko ih je pratilo virtuelno obrađanje Igora Radojičića, kandidata za gradonačelnika Banjaluke, na fejsbuku, imalo je priliku da postavi pitanja.

- Klasične tribine su uglavnom jednosmjerna komunikacija, pogotovo mitinzi na kojima govornici dođu, održe govore i odu. Razgovor sa građanima takođe je efikasan, ali ovo je vid komunikacije koji omogućuje istovremeno pristup do hiljada pa čak i desetina hiljada ljudi - rekao je Radojičić.

Pitanja su svakodnevna. Komunalije, saobraćajna infrastruktura i naravno, posao, najviše zanimaju građane.

- Uglavvnom su bile komunalne teme, pitanja zapošljavanja, kulture. Pitanja pojedinačnih puteva, vodovoda i korištenja bicikla, podsticaja zapošljavanju mladih, ali bilo je i provokativinih pitanja, naravno. Razgovor na društvenim mrežama podrazumijeva i razgovor sa onima koji vas ne vole - rekao je Radojičić.

Većina ljudi, naime, mišljenje o kandidatu stvara putem društvenih mreža. Kako većina smatra da su upravo one primjer nezavisnog medija, stranke su vrtoglavo povećale budžete za onlajn promociju, jer iskustvo kaže - onaj ko ne dobija lajkove, neće dobiti ni glasove.