X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
30/09/2016 |  08:57 ⇒ 09:47 | Izvor: RTRS

Tamjan kao lijek

U Starom Egiptu i Indiji je bio medikament i sastojak kozmetičkih proizvoda.
Tamjan (foto:njuskalo.hr) -
Tamjan (foto:njuskalo.hr)

Bolovi u zglobovima i mišićima su, prema statistici, jedan od najčešćih razloga za odlazak ljekaru. Na njihov nastanak utiče faktor naslijeđa, prekomjerna težina, istezanje tetiva i ligamenata, iscrpljenost, bakterijske i virusne upale, ali i hormonski i metabolički poremećaji. Јedno od oboljenja koje izaziva ove probleme je i reumatoidni artritis. To je hronična bolest koja prvenstveno napada zglobove, izazivajući otoke, sa bolovima i jutarnjom ukočenošću.

Ljek koji sprečava bolest ne postoji, ali zato postoje razna prirodna sredstva i medikamenti koji umnogome ublažavaju tegobe. Važno je znati da se kod bolova u zglobovima i mišićima ne preporučuje uvijek antireumatik i sličan lijek, pa ih nemojte uzimati na svoju ruku.

Isprobajte prirodna sredstva sa aktivnim supstancama koje utrljavanjem u bolno mjesto prodiru duboko u tkivo i ubrzavaju cirkulaciju krvi. Na taj način otklanja se neprijatan bol.

Јedan od prirodnih lijekova protiv bolova u zglobovima i mišićima je tamjan, koji se dobija od drveća iz porodice

Boswellia. Ovo drvo raste u Indiji i stvara smolu bogatu esencijalnim uljima i terpenoidima, koji posjeduju lijekovita svojstva.

Pored obredne upotrebe, tamjan se koristio u Egiptu i Indiji još prije 3.000. godina kao sastojak kozmetičkih preparata, miris u različitim ritualima, kao premaz materijala, ali i ljekovito sredstvo. Zbog dragocjenih svojstava,Boswellia serrata  se koristila kod bolova u kostima, zglobovima i mišićima, kožnih oboljenja, bronhitisa, grlobolje...

Bosvelijske kiseline, najvažniji sastojak tamjana, imaju snažno antiupalno djelovanje i efikasno ublažavaju bol uzrokovan artritisom, ali za razliku od konvencionalnih lijekova ne dovode do neželjenih efekata. Osim toga, tamjan poboljšava cirkulaciju i dotok krvi kroz žile oštećene upalom, što dodatno pomaže artritičnim zglobovima.

Kod prirodnih preparata strpljenje je ključan faktor. Potrebno je svakodnevno tretirati bolna mjesta, dok organizam ne apsorbuje dovoljnu količinu lijekovitih sastojaka iz krema, melema i balzama. Tada fiziološki procesi počinju normalno da se odvijaju, bez ometanja. Melemi i drugi prirodni preparati, pošto se utrljaju u kožu, najprije ublaže tegobe, a zatim eliminišu bolove tako što podstiču cirkulaciju i postepeno vraćaju mišiće, zglobove i tetive u zdravo stanje.

Izvor: Večernje novosti