latinica  ћирилица
01/10/2016 |  09:41 ⇒ 09:47 | Autor: RTRS

Grajić: Zadovoljni realizacijom programa stambenog zbrinjavanja

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Radovan Grajić izrazio je zadovoljstvo trenutnom dinamikom realizacije Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.
Zgrada za stambeno zbrinjavanje - Foto: RTRS
Zgrada za stambeno zbrinjavanjeFoto: RTRS

Grajić je rekao da je završena terenska provjera i verifikacija korisnika potprojekta Regionalnog stambenog programa "BH4", kojim bi stambeno trebalo biti zbrinuto 45 porodica koje su se odlučile za integraciju u sadašnjem mjestu boravišta na prostoru Banjaluke, Doboja, Gradiške, Kozarske Dubice, Laktaša i Šipova.

"Završili smo terenske provjere i sada, kada imamo konačnu listu korisnika, nastavićemo sa daljim aktivnostima da bi se ovim porodicama što prije obezbijedila trajna stambena rješenja", istakao je Grajić.

On je dodao da je u toku izvođenje radova na izgradnji 26 stambenih jedinica na prostoru opštine Derventa, koje se grade u okviru Potprojekta "BH1-komponenta dva".

"Krajem prošlog mjeseca uveli smo izvođača u posao. Radovi se odvijaju planiranom dinamikom i uvjereni smo da će svi objekti biti završeni kvalitetno i u predviđenom roku, do decembra", pojasnio je Grajić.

On je rekao da su u okviru Potprojekta "BH1-komponenta dva" pokrenute javne nabavke za izvođenje radova i za nadzor za izgradnju tri objekta u Brodu i četiri u Srebrenici.

"Kada je riječ o realizaciji Potprojekta "BH3", kojim će biti izgrađeni stanovi za 252 porodice u Banjaluci, Bijeljini, Bileći, Brodu, Derventi, Foči, Gradišci, Vlasenici i Prijedoru, najveći napredak je ostvaren u Prijedoru", naveo je Grajić.

On je rekao da je za izgradnju 50 stanova u ovom gradu izrađena projektna dokumentacija, a zaključivanje Ugovora sa izvođačem radova i nadzornim organom očekuje se već sredinom oktobra.

"Za ostale opštine, u toku je izrada projektne dokumentacije i njena revizija, a raspisivanje javnih nabavki za izvođenje radova i nadzor planirano je za decembar", zaključio je Grajić.

U Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja učestvuju BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora. Vrijednost Programa u BiH iznosi više od 100 miliona evra, a najveći dio sredstava je osigurano tokom Donatorske konferencije u Sarajevu 2012. godine.

Izvor: SRNA