latinica  ћирилица
03/10/2016 |  16:55 | Autor: RTRS

Kina- Alaramantne prevare u framaceutskim kompanijama

Istraga koju je sprovela Vlada Kine pokazala je da je više od 80 odsto podataka korištenih u kliničkim studijama kojima su ispitivani novi lijekovi – lažno.
Laboratorija (Foto: Thinkstock) -
Laboratorija (Foto: Thinkstock)

Izvještaj otkriva prevare na gotovo svim nivoima i pokazuje da su neke farmaceutske kompanije krile ili brisale izvještaje potencijalno opasnih nuspojava i manipulisali podacima o rezultatima kliničkih studija.

U svejtlu novih otkrića, otkazana je masovna proizvodnja 80 odsto novih lijekova.

Istraga koju je sprovela Državna agencija za hranu i lijekove ispitala je podatke 1.622 klinička istraživanja novih farmaceutskih proizvoda koji su čekali na dozvolu za masovnu proizvodnju.

Otkriveno je da 80 odsto podataka nije uspjelo da ispuni zahtjeve za pravilnu analizu. Ne samo da se pokazalo da su mnogi "novi" lijekovi samo kombinacija postojećih, nego se ispostavilo da su mnogi rezultati kliničkih studija napisani prije samog izvođenja ispitivanja i da se podacima jednostavno manipulisalo tako da se poklapaju s onim što su kompanije željele da "otkriju".

Što je najgore, gotovo svi uključeni u ta istraživanja – od naučnika, do čelnika kompanije – snose neki nivo odgovornosti. Čak je i trećina "nezavisnih" istraživača bila saučesnik fabrikacije rezultata.

Drugim riječima, kineska farmaceutska industrija je u velikom problemu, a u pitanje su dovedeni čak i lijekovi koji su ranije dobili dozvolu.

Zasad je izvještaj Agencije objavljen samo na kineskom jeziku u tamošnjem ekonomskom biltenu, ali se očekuje da uskoro bude objavljen i na engleskom.

Zdravstveni stručnjak Lu Lijang tvrdi da je ovaj problem javna tajna.

- Domaće tržište za farmaceutske kuće sa Zapada u Kini je ili suviše suženo generičkim proizvodima koji se već dugo nalaze u ponudi ili se okreće oko zajedničke proizvodnje stranih i domaćih kompanija - kaže Lijang.

- Moguće je i da kineske farmaceutske fabrike čuvaju formule određenih lijekova čiji su patenti istekli. Ovdje se ne radi na razvoju lijekova na isti način kao na Zapadu. Mislim da rezultati ove studije nisu preuveličani - smatra on.

Iako tradicionalna kineska medicina nije obuhvaćena istragom, pojedini smatraju da je situacija u ovoj praksi još gora, jer ju je teže zakonski regulisati.

- Nije riječ samo o lijekovima. U Kini je sve lažno, a ako postoji neki profit u farmaciji, onda će neko lažirati i lijekove - zaključuje Lijang.

Izvor: B92