latinica  ћирилица
04/10/2016 |  12:27 ⇒ 13:16 | Autor: RTRS

Fejsbuk bio blokiran zbog uklete mačke!?

Naizgled bezazlena šaljiva fotografija mačke izazvala je haos na društvenim mrežama, nakon što je Fejsbuk deaktivirao milione profila na kojima je ova slika objavljena.
Ukleta mačka (foto:twitter.com) -
Ukleta mačka (foto:twitter.com)

Nakon masovnog gašenja profila, pojavilo se nekoliko teorija koje "objašnjavaju" zašto se Fejsbuk boji "uklete mačke".

Varin Kirš, jedan od korisnika Fejsbuka, požalio se da mu je profil ugašen nakon što je objavio ovu fotografiju. Nakon toga, javilo se na hiljade ljudi sa sličnim iskustvom i žalili se da su blokirani jer su objavili "simpatičnu fotografiju".

Na fotografiji koju je Fejsbuk označio kao opasanu nalazi se srećna mačka odjevena u odjelo, sa košuljom i kravatom, i prema svim internet standardima uopšte ne spade u uvrjedljive. Fejsbuk se oglasio rekavši da je objavljivanje fotografije automatski pokrenulo gašenje profila, te da je bag popravljen, ali nije objasnio zbog čega je došlo do toga.

Teoretičari na internet smatraju da se u izvornom kodu fotografije nalazi neka poruka koju društvena mreža smatra uvrjedljivom, zbog čega je automatski briše, a profil korisnika deaktivira.

Oni malo ciničniji tvrde da se Marku Zakerbergu jednostavno "nije svidjela mačka", te je riješio da je eliminiše.

Podsjetimo, prošlog mjeseca Fejsbuk se našao na udaru javnosti, jer je cenzurisao legendarnu fotografiju iz Vijetnamskog rata, čuvenu "Napalm djevojčicu" koja je osvojila i Pulicerovu nagradu, zbog "neprimjerene golotinje".

Nakon protesta javnosti, Zakerberg je priznao grešku i vratio fotografiju na Fejsbuk, označivši je kao "važno istorijsko nasljeđe, podsjetnik i djelo od izuzetnog društvenog značaja".

Izvor: