latinica  ћирилица
05/10/2016 |  08:54 | Autor: RTRS

Sjeverna Irska bi mogla da uloži veto na Bregzit

Dvojica advokata iz Belfasta tvrde da Sjeverna Irska ima pravo da uloži veto na odluku Velike Britanije da izađe iz Evropske unije, pozivajući se na uslove istorijskog mirovnog sporazuma iz 1998. godine.

Advokat Ronan Laveri navodi da je potpisivanjem Sporazuma na Veliki Petak "priznat suverenitet nad ustavnim pitanjima", prenijela je agencija AFP.

"Narod Sjeverne Irske ima kontrolu nad ustavnim promjenama, one ne mogu da im budu nametnute", ističe Laveri, koji predstavlja grupu političara koji planiraju da ulože zakonski prigovor na rezultate referenduma 23. juna, na kojem je većina građana Velike Britanije podržala izlazak iz Unije.

Sjeverna Irska i Škotska su većinom glasova podržale ostanak u EU, ali su prevagnuli glasovi iz Engleske i Velsa, gdje je većina glasala za Bregzit.

Sa Laverijem se slaže i advokat Kiran O'Her, pravni zastupnik borca za prava žrtava Rejmonda Mekorda, koji se takođe protivi odluci Londona da se razdruži od Evropske unije.

Sjeverna Irska strahuje da bi poslije Bregzita, za koji se očekuje da bi mogao da se realizuje 2019. godine, mogla da bude uvedena čvrsta granica sa Republikom Irskom, za razliku od sadašnje otvorene granice.

Sporazumom na Veliki Petak su 1998. okončane tri decenije nasilja u Sjevernoj Irskoj, u kojem je poginulo 3.500 ljudi.

Izvor: Tanjug