X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
05/10/2016 |  12:49 | Izvor: RTRS

Da li je tuširanje hladnom vodom dobro za zdravlje?

Razne teorije o tome šta je dobro za zdravlje dolaze i odlaze, ali ona po kojoj je tuširanje hladnom vodom dobro za organizam, već decenijama ostaje.
Tuširanje - Foto: ilustracija
TuširanjeFoto: ilustracija

Pretpostavljene prednosti uključuju i poboljšanje imuniteta i cirkulacije, oslobađanje od stresa, budnost i jasnoću razuma - ali, da li je sve to dovoljno da vas ubijedi da se svako jutro tuširate hladnom vodom?

Tuširanje hladnom vodom je još jednom ohrabreno novom studijom, sprovedenom u Holandiji. U njoj se navodi da su se učesnici, koji su tuširanje završavali hladnom vodom, brže oporavljali od bolesti.

Јoš impresivnije je to da je dvije trećine ispitanika (kojih je bilo 3.000) izjavilo da želi da nastavi da se tušira hladnom vodom, pogotovo jer im podiže energiju bolje od šolje kafe.

Postoji dokaz da hladna voda utiče na oštrinu razuma; kao rezultat šoka, počinjete da dišete dublje i tako poboljšavate rad srca, ubrzavate cirkulaciju i oslobađate endorfin.

U jednom Bi-Bi-Sijevom dokumentarcu, doktor Kris Van Tuleken izjavio je da je istom metodom hladnih tuševa izliječio pacijenta od depresije.

Iako ne zvuči baš primamljivo, doktori navode da je poizitivno dejstvo tuširanja hladnom vodom dokazano.

Izvor: B92