X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
06/10/2016 |  16:14 ⇒ 16:17 | Izvor: RTRS

Pet namirnica koje ne smijete podgrijavati

Većina nas često podgrijava jela u mikrotalasnoj pećnici ili na šporetu. Možda niste znali da neke namirnice nikako ne bismo smjeli da podgrijavamo jer one sadrže stvari koje kod ponovnog zagrijevanja postaju toksične.
Јaja (foto: atebyatescrapbooking. wordpress. com) -
Јaja (foto: atebyatescrapbooking. wordpress. com)

To može da ostavi kratkoročne posljedice poput probavnih problema, ali i da dugoročno našteti našem zdravlju

1. Celer. Uglavnom ga koristimo za kuvanje supe i čorbe ili za pire i salate. Nakon kuvanja celer obavezno treba izvaditi iz supe i pojesti ga svježeg. Sadrži hranljive materije koje postaju toksične usljed ponovnog zagrevanja.

2. Јaja. Takođe spadaju u grupu rizičnih namirnica. Nikada ne podgrevajte tvrdo kuvana jaja, kajganu ili musaku s prelivom od jaja. Kao i većinu drugih namirnica, najbolje ih je pojesti svjže pripremljene. Smijuu da se čuvaju u frižideru i pojedu hladne.

3. Spanać. Stručnjaci preporučuju da kuvani spanać pojedete odmah nakon pripremanja i ne ostavljate ga za kasnije, a pogotovo ne za dan poslije. On sadrži visoki procenat hranljivih materija koje se usljed stajanja, ali i ponovnog podgrijevanja pretvaraju u kancerogene i opasne za naše zdravlje.

4. Krompir. Većinu nas odmalena su učili da se krompir nikada ne podgrijava i ne ostavlja za dan poslije. Bili su u pravu. Naime, radi se o izrazito zdravoj namirnici koja gubi sve svoje hranljive materije tokom zagrijevanja, ali i postaje toksična. Ako pripremate varivo za nekoliko dana, ne stavljajte u njih krompir.

5. Gljive. Јedu se odmah nakon pripreme. Podgrijavanje mijenja sastav proteina u gljivama zbog čega može doći do raznih probavnih problema. Takođe, mijenjaju svoj ukus. Zabrana podgrijevanja vrijedi i za supe, rižota i sva druga jela u kojima se nalaze gljive.

Izvor: Agencije