latinica  ћирилица
07/10/2016 |  16:40 | Autor: RTRS

Da li ste pametni na mamu ili tatu?

Novo istraživanje je pokazalo da genetski profil majke određuje koliko će pametna biti djeca i da otac na inteligenciju djeteta nikako ne utiče, piše Independent.
Beba (ilustracija) - Foto: AP
Beba (ilustracija)Foto: AP

Gene za oštroumnost prenosi X hromozom i mogu biti deaktivirani ako dođu od oca. Vjerovatnije je da će majka djetetu prenijeti gen inteligencije, jer se prenosi putem X hromozoma. Uz to, naučnici sada v,eruju da se geni za napredne kognitivne funkcije koji se nasljeđuju od oca mogu automatski deaktivirati.

Smatra se da kategorija gena poznatih pod imenom "uslovljeni geni" radi samo ako dolazi od majke u nekim slučajevima, ali može i od oca u drugim slučajevima. Vjeruje se da je inteligencija među uslovljenim genima koji dolaze od majke.

Laboratorijske studije na genetski modifikovanim miševima otkrile su da su oni sa većom količinom majčinih gena razvili veće glave i mozgove, ali manja tijela. Oni sa većom količinom očinskih gena imali su manje mozgove i veća tijela.

Istraživači su identifikovali ćelije koje su sadržavale samo majčinske ili očinske gene u šest različitih dijelova mišjeg mozga koji su kontrolisali različite kognitivne funkcije, od navika u ishrani do pamćenja.

Ćelije sa očinskim genima nakupile su se u dijelovima limbičkog sistema koji učestvuje u funkcijama kao što su seks, hrana i agresija.

Ali, istraživači nisu pronašli očinske ćelije u cerebralnom korteksu, mjestu gdje se događaju najnaprednije kognitivne funkcije, kao što su zaključivanje, razmišljanje, jezik i planiranje.

Istraživači u Glazgovu otkrili su da teorije koje su izvedene iz eksperimenata sprovedenih na miševima vrijede u stvarnosti, kada su intervjuisali 12.686 osoba starih od 14 do 22 godine svake godine od 1994. godine do danas.

Uprkos tome što su uzeli u obzir nekoliko faktora, od nivoa obrazovanja učesnika do njihove rase i društveno-ekonomskog statusa, tim je otkrio da je i dalje najbolji predviđač inteligencije djeteta IQ majke.

Doduše, istraživanje je takođe utvrdilo da genetika nije jedini faktor koji utiče na inteligenciju. Smatra se da je samo 40 do 60 posto inteligencije nasljedno i da na drugi dei utiče okruženje.

Isto tako, otkriveno je da majke igraju veoma važnu ulogu u negenetskom dijelu inteligencije, a neke studije sugerišu da je povezanost majke i djeteta blisko povezana s inteligencijom.

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu otkrili su da je stabilna emotivna veza između majke i djeteta ključna za rast nekih dijelova mozga.

Nakon analiziranja načina na koji se grupa majki odnosila prema svojoj djeci tokom sedam godina, istraživači su otkrili da su ona djeca koju su majke emotivno podržavale i kojima su intelektualne potrebe ispunjene imale u prosjeku 10 posto veći hipokampus sa 13 godina od djece čije su majke bile emotivno udaljene. Hipokampus se povezuje sa pamćenjem, učenjem i reagovanjem na stres.

Smatra se da snažna veza sa majkom djetetu daju osjećaj sigurnosti koji im dopušta da istražuju svijet i samopouzdanje da rejšavaju probleme. Uz to, predane i obazrive majke češće pomažu djeci da riješe probleme, pa im tako pomažu da ostvare svoj puni potencijal.

Naravno, uloga očeva u razvoju inteligencije djeteta nije zanemarljiva budući da cijeli niz drugih faktora, kao što su intuicija i emocije, koje djeca mogu da naslijede od očeva, takođe utiču na razvoj inteligencije.

Izvor: Agencije