latinica  ћирилица
07/10/2016 |  16:48 ⇒ 16:52 | Autor: RTRS

Zvuči nestvarno: Stižu tablete koje sagorijevaju salo!

Svi oni koji ne vole redovno da vježbaju, biće iznenađeni i presrećni zbog novog otkrića naučnika. Na pomolu je tableta koja sagorijeva salo, tačnije oponaša dostignuće vježbanja, ali bez znoja, upala i previše truda.
Ilustracija - Foto: Screenshot
IlustracijaFoto: Screenshot

Iako ovo zvuči previše dobro da bi bilo istinito, naučnici ističu da bi zaista jednog dana to moglo da bude istina.

Јoš 2012. godine, identifikovan je hormon koji tokom vježbanja opušta tijelo i koji pomaže da se smanje kilogrami, već i da se oni gomilaju u budućnosti.

Hormon irisin otkriven je kod miševa i ljudi, a otpušta se prilikom vježbanja. Ulazi u krvotok i putuje do masnih ćelija gdje uz niz biohemijskih procesa započinje pretvaranje običnih masnih ćelija u one metabolički aktivne.

Drugim riječima, koriste kiseonik, i za svoje funkcije im je potrebna energiju, a samim tim troše kalorije.

Tačna funkcija ovog hormona izaziva podijeljena mišljenja, ali naučnici su na Univerzitetu na Floridi otkrili da osim što pretvara bijele masne ćelije u smeđe, takođe sprečava nastanak masnog tkiva, a istovremeno jača kosti.

- Koristili smo kulture ljudskog masnog tkiva da bismo dokazali pozitivan učinak irisina na pretvaranje bijelih masnih ćelija u smeđe kao i povećanje telesne sposobnosti sagorijevanja sala – rekla je profesorka Li-Јun Јang.

Ona, ipak, preporučuje vježbanje, jer ono pozitivno utiče na mozak i na srce

Јang ističe da je ovo otkriće samo potvrdilo važnost redovnog vježbanja za zdravlje čovjeka.

Premda je moguće da u budućnosti irisin postane lijek, Јang ističe da je to još neizvjesno.

- Umjesto da čekate čudesnu tableticu, možete da pomognete sebi promjenom životnog stila. Vježbanje podstiče stvaranje irisina koji ima pozitivan učinak na smanjenje sala, jača kosti i u uopšteno bolje kardiovaskularno zdravlje – navodi doktorka.

Prošle godine je Јang sa svojim timom otkrila da novi hormon poboljšava srčane funkcije na više načina, a između ostalog podiže nivo kalcijuma. Ne treba zaboraviti da dok irisin ima pozitivne učinke na metabolizam, ipak nema pozitivan uticaj na mozak i srce, a koje vježbanje ima.

Izvor: Agencije