X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
08/10/2016 |  14:44 ⇒ 15:48 | Izvor: RTRS

Novo otkriće može da pomogne i starijim ženama da zatrudne

Naučnici su možda došli do otkrića da ljudski jajnik može da proizvede nove jajne ćelije u odraslom dobu.
Trudnica (Foto: Foter/Trevor Bair) -
Trudnica (Foto: Foter/Trevor Bair)

Otkriće bi moglo da poveća izglede za nove tretmane, koji će omogućiti starijim ženama da zatrudne, ali i pomoći mlađim ženama kod problema sa začećem.

Ako dokaz bude potvrđen, to može da znači da se žene ne rađaju sa fiksnim brojem jajnih ćelija, kao i da tijelo ipak može da poveća broj jajnih ćelija. Do sada je ovo bila glavna prepreka ženskim reproduktivnim mogućnostima.

Mala studija uključivala je pacijente oboljele od raka, a biospija jajnika mlađih žena koje su prošle hemoterapiju pokazala je da su imale daleko veću gustinu jajnih ćelija od zdravih žena istih godina.

Profesorka Evelin Telfer, koja je predvodila studiju na Univerzitetu u Edinburgu rekla je: "Ovo je nešto vrijedno pažnje i potpuno neočekivano za nas. Tkivo je izgleda formiralo nove jajne ćelije iako dogma glasi da ljudski jajnik ima fiksni broj jajnih ćelija i da se nove ne mogu više formirati."

Do otkrića su došli tako što je njen tim u početku istraživao zašto lek ABVD ne izaziva probleme sa plodnošću, kao većina hemoterapija.

Sa druge strane, postoje i drugačija moguća objašnjenja povećanja broja jajnih ćelija. Јedno od njih glasi da su jajne ćelije već postojale, ali su "isplivale na površinu" pod uticajem tretmana na jajnike, ili da su se ćelije podijelile na dva ili više dijelova, kao posljedica štete koju je hemoterpija mogla da nanese.

- Na slučaj bi trebalo da se gleda sa strane radoznalosti, a ne kao na otkriće, sve dok se ne istraži dublje - kaže Dejvid Albertini, direktor laboratorije Centra za ljudsku reprodukciju u Njujorku.

Naime, u sprovedenoj studiji su poređeni jajnici pacijenata koji su primali lijek ABVD, i onih žena koje su primale jaču dozu lijekova (OEPA-COPDAC), za koju je poznato da utiče na neplodnost. Pored toga, bilo je i uzoraka od 10 zdravih žena. Pacijentkinje koje su primale ABVD imale su više jajnih ćelija od ostalih.

- Veliki procenat je u pitanju. Ne radi se samo o nekoliko jajnih ćelija. Stoga nemamo drugo objašnjenje od onog da su se formirale nove jajne ćelije - objašnjava Teflerova.

Naime, jajne ćelije kod ABVD pacijenata bile su "mlađe" - poput onih kod djevojčica u pubertetu - što ide u priilog teoriji da su novonastale i da nisu skroz razvijene.

Prethodna naučna grupa Teflerove identifikovala je nešto što bi mogle biti matične ćelije u jajnicima, koje bi mogle da se razviju i izgledaju poput jajnih ćelija. Ipak, nije još uvijek jasno da li ove ćelije mogu biti funkcionalne ćelije koje se mogu oploditi - a čak se i postojanje matičnih ćelija u jajniku osporava od strane drugih naučnika.

Izvor: B92