latinica  ћирилица
08/10/2016 |  15:55 ⇒ 16:03 | Autor: RTRS

Uručena priznanja višestrukim davaocima krvi

Na osmom Susretu dobrovoljnih davalaca krvi, u organizaciji Crvenog krsta Republike Srpske, danas je u Bijeljini više od tri stotine davalaca dobilo priznanja za nesebičnu humanost pokazanu dobrovoljnim darivanjem krvi.
Bijeljina - dobrovoljni davaoci krvi - Foto: SRNA
Bijeljina - dobrovoljni davaoci krviFoto: SRNA


Priznanja su dobila tri davaoca koji su darivali krv preko 130 puta, sedam koji su davali krv od 100 do 130 puta, 10 koji su ovu dragocjenu tečnost dali od 75 do 99 puta i 281 dobitnik koji je pokazao humanost od 50 do 75 puta.

Najveće priznanje na ovom tradicionalnom skupu Crvenog krsta Republike Srpske dodijeljeno je kompaniji "Novo RS" iz Banjaluke, članici austrijske "Novomatik grupe". Za vrijeme poplava koje su zadesile Republiku Srpsku kompanija "Novo RS" donirala je 100.000 evra pomoći Crvenom krstu.

Crveni krst Republike Srpske prvi put je dodijelio ovakvu nagradu privatnoj firmi.

Skup u Etno selu "Stanišići" kod Bijeljine je okupio oko 600 dobrovoljnih davalaca sa prostora Republike Srpske, ali i brojne goste i zvanice.

Crveni krst Republike Srpske u svojoj programskoj šemi posebnu pažnju posvećuje oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi. Osnovni zadatak Programa je promocija, afirmacija i omasovljavanje pokreta dobrovoljnog davalaštva krvi u partnerstvu sa nadležnim institucijama, transfuziološkim centrima i ostalim institucijama od značaja za ovaj pokret.

Crveni krst je jedna od najznačajnijih organizacija koja se bavi okupljanjem dobrovoljnih davalaca krvi.

U okviru realizacije aktivnosti iz Programa dobrovoljnog davalaštva krvi Crveni krst Republike Srpske tradicionalno je organizovao osmi po redu Susret dobrovoljnih davalaca krvi.

Izvor: Srna