X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
09/10/2016 |  22:01 | Izvor: RTRS

Zeleno svjetlo za medicinski kanabis

Ekspertska radna grupa, koju je formiralo Savjet ministara BiH, dala je zeleno svjetlo za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, potvrdila je član ove radne grupe i načelnik Odjeljenja za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Zdenka Gojković.
Kanabis - Foto: AP
KanabisFoto: AP


"Na potezu su sada ministarstva, jer treba da ide niz izmjena nekih zakona koji će to dozvoliti, kada su u pitanju uvoz, način kontrolisanja i slično", dodala je Gojkovićeva, napomenuvši da su u radnoj grupi bili i predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH i brojni stručnjaci iz oblasti kao što su onkologija i farmacija.

Kada je riječ o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, Gojkovićeva je rekla za "Nezavisne novine" da je više oblasti gdje bi se on mogao koristiti.

"U onkologiji, tu je prije svega kod kancerskog bola. Kada se iscrpe druge opcije, opravdan je pokušaj s kanabisom. Upotrebljavati se može za mučnine i povraćanje kod hemoterapije. Kod anoreksije, kada dođe do krajnje iscrpljenosti i mršavosti, kanabis može otvoriti apetit. Ali, prvo iscrpiti zvanične mogućnosti", pojasnila je Gojkovićeva.

Ona je istakla da je u velikom broju zemalja prihvaćena upotreba kanabisa u medicinske svrhe.

"Nemamo dokaza da kanabis može smanjiti bolest mada je u laboratoriji pokazao određeni efekat", naglasila je Gojkovićeva.

Ona je podsjetila da je Hrvatski sabor prošle godine odobrio upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, te da imaju tačno određeni ljekari koji ga mogu propisati, kao i tačno utvrđene doze.

Inicijativu za legalizaciju medicinskog kanabisa je Ministarstvu civilnih poslova BiH i Ministarstvu bezbjednosti BiH uputila Komora magistara farmacije FBiH.

Izvor: Srna