latinica  ћирилица
11/10/2016 |  07:44 ⇒ 21:56 | Autor: RTRS

NSRS: Usvojen Izvještaj Komisije za sprovođenje referenduma (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci izvještaj Republičke komisije za sprovođenje referenduma o rezultatu republičkog referenduma na pitanje - "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao dan Republike Srpske?", u kome se navodi da je referendum uspješno obavljen.
Skupština - Foto: RTRS
SkupštinaFoto: RTRS

20.10... Ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić rekla je da je Prijedlogom zakona o lokalnoj samoupravi omogućeno da Narodna skupština na prijedlog Vlade može raspustiti lokalni parlament, a odluku o raspuštanju skupština dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji.

Obrazlažući prijedlog ovog zakona, Rešićeva je rekla da Narodna skupština može da raspusti skupštinu jedinice lokalne samouprave ako se ne konstituiše u roku od šest mjeseci od dana potvrde rezultata izbora od nadležnog organa.

Ona je navela da je ovim zakonskim rješenjem takođe definisano da se lokalni parlament može raspustiti ako u zakonom određenom roku ne donese budžet jedinice lokalne samouprave koji je predložen na način, u rokovima i po prostupku propisanim zakonom.

Lokalni parlament može da se raspusti ako ne održi sjednicu skupštine duže od šest mjeseci i ako nakon sprovedenog postupka opoziva gradonačelnik, odnosno načelnik opštine ne bude opozvan, navodi se u obrazloženju ovog Prijedloga zakona.

Predviđeno je da se u gradskoj upravi može formirati kabinet gradonačelnika kao posebna organizaciona jedinica i njene nadležnosti, a ponuđena su i nova rješenja kojima se ograničava broj zaposlenih na neodređeno vrijeme u jedinicama lokalne samouprave u zavisnosti od broja stanovnika.

Prijedlogom ovog zakona predviđeno je da se grad može uspostaviti na urbanom području koje čini jedinstvenu geografsku, socijalnu, ekonomsku, istorijsku i teritorijalnu cjelinu sa odgovarajućim nivoom razvoja i ako ima više od 60.000 stanovnika.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra u 10.00 časova, raspravom o navedenom prijedlogu zakona.

Narodna skupština razmatraće i Prijedlog zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave, Prijedlog zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, Prijedlog zakona o pozorišnoj djelatnosti, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Fondu i finansiranju zaštite životne sredine Republike Srpske, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske.

19.05... Narodna skupština je razmotrila Prijedlog zakona o visini stope zatezne kamate u Srpskoj kojim je predviđeno da na dnevnom nivou bude 0,03287 odsto, umjesto sadašnjih 0,05 odsto. Poslanici su počeli raspravu o Prijedlogu zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je predviđeno da Narodna skupština, na prijedlog Vlade, može raspustiti lokalni parlament u slučaju neuspjelog opoziva načelnika, odnosno gradonačelnika. 

18.53... Nakon polučasovne pauze nastavljena je rasprava o Prijedlogu zakona o visini stope zatezne kamate u Srpskoj.

18.23... U Narodnoj skupštini data je polučasovna pauza na zahtjev Kluba poslanika PDP-a, jer raspravi o Prijedlogu zakona o visini stope zatezne kamate u Srpskoj ne prisustvuje predstavnik Ministarstva finansija.

Poslanici opozicije očekuju da će skupštinska većina podržati Prijedlog zakon o visini stope zatezne kamate, kojim je predviđeno da na dnevnom nivou bude 0,03287 odsto, umjesto sadašnjih 0,05 odsto.

Oni su u raspravi o navedenom zakonu istakli da bi usvajanjem navedenih zakonskih rješenja bio unaprijeđen privredni ambijent.

17.20... Sjednica Narodne skupštine nastavljena je nakon redovne pauze raspravom o Prijedlogu zakona o visini stope zatezne kamate. Poslanici će razmatrati Prijedlog zakona o lokalnoj samoupravi i Prijedlog zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave. Biće razmatran i Prijedlog zakona o mirnom rješavanju radnih sporova.

15.20... Prijedlogom zakona o visini stope zatezne kamate u Srpskoj predviđeno je da na dnevnom nivou bude 0,03287 odsto, umjesto sadašnjih 0,05 odsto.

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da se navedenim zakonom utvrđuje visina stope zatezne kamate u slučaju kada dužnik zakasni sa ispunjenjem novčane obaveze u domaćoj ili stranoj valuti.

"Obračun zatezne kamate vrši se tako da se fiksna stopa od 0,03287 odsto dnevno množi sa brojem dana zakašnjenja i tako utvrđena stopa množi sa iznosom glavnog duga", rekao je Brčkalo, obrazlažući zakonsko rješenje koje su predložili poslanički klubovi SDS-SRS, PDP, NDP i Napredne Srpske.

Sjednica Narodne skupštine biće nastavljena raspravom o navedenom zakonu, nakon redovne pauze koja je data do 17.00 časova.

15.10... NS RS razmotrila je po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, prema kojem će studentima koji su započeli studije po Zakonu o univerzitetu biti produžen rok za završetak studija za dvije godine.

"Ovim prijedlogom zakona studentima koji studiraju po bolonjskim principima, a nemaju položene sve ispite, biće omogućen upis naredne godine uz prenos 15 ECTS bodova", rekao je ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

On je naveo da se, izmjenama ovog zakona, studentima koji su upisali diplomski i postdiplomski studij prema odredbama Zakona o univerzitetu, produžava mogućnost studiranja za još dvije akademske godine po nastavnom planu i programu koji je važio u vrijeme kada su se upisivali na diplomski i postdiplomski studij.

Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju produžava se rok licima koja su stekla ili će steći naučni stepen magistra nauka, prema Zakonu o univerzitetu, da započnu postupak za sticanje naučnog stepena doktora nauka do početka akademske 2017/2018. godine, na univerzitetima koji su osnovani u skladu sa Zakonom o univerzitetu.

Produžen im je i rok do kojeg mogu steći naučni stepen doktora nauka za jednu godinu, odnosno sa 30. septembra 2019. godine na 30. septembar 2020. godine, navodi se u obrazloženju ovog Prijedloga zakona.

14.40... U izvještaju se dodaje da je referendum o Danu Republike obavljen u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi. NS RS konstatovala je da je rezultat referenduma punovažan, jer se izjasnilo 680.175 lica, odnosno natpolovična većina građana od 55,78 odsto.

Skupština je konstatovala da se na referendumu o pitanju pozitivno izjasnilo 677.771 lica, odnosno 99,81 odsto, a negativno 1.298 lica. Rezultat referenduma biće objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske.

NSRS utvrdila je prestanak mandata Republičkoj komisiji, nakon konstatovanja rezultata referenduma, i ovlastila je u dijelu koji se odnosi na učešće u postupku pred Ustavnim sudom BiH. Raspravi o ovoj tački dnevnog reda nisu prisustvovali poslanici Koalicije "Domovina", koji su bili protiv organizovanja referenduma o Danu Republike.

NSRS donijela je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike na cijeloj teritoriji Republike Srpske. Referendum o Danu Republike održan je 25. septembra.

 13.05... Predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan istakao je da je podršku građana dobilo referendumsko pitanje - "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao dan Republike Srpske?".

"Od 1.219.399 građana Republike Srpske, koji imaju biračko, a time i glasačko pravo, na osnovu Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, izjasnilo se 680.175 lica, odnosno 55,78 odsto", rekao je Karan u Narodnoj skupštini Republike Srpske, podsjetivši da je cilj bio da referendum protekne u miru i skladu sa Ustavom i zakonima.

Predstavljajući Izvještaj Republičke komisije za sprovođenje referenduma o rezultatu republičkog referenduma na pitanje - "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao dan Republike Srpske?", Karan je naveo da se o pitanju pozitivno izjasnilo 677.771 lica, odnosno 99,81 odsto, a negativno 1.298 lica.

On smatra da je potrebno formirati stalno tijelo koje bi se u budućnosti bavilo pitanjima koje sa se odnose na organizaovanje referenduma.

12.50... NS RS razmotrila je Prijedlog deklaracije kojom se osuđuje svaki oblik govora mržnje, a posebno oni koji se odnose na promovisanje terorističkih aktivnosti.

U Prijedlogu deklaracije o osudi govora mržnje, koju je u Narodnu skupštinu Srpske uputio skupštinski Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju, pozivaju se organi na svim nivoima vlasti, kao i nosioci svih javnih funkcija da se, svjesni svog uticaja, ustručavaju od govora mržnje i bore protiv govora mržnje.

U ovom dokumentu posebno se ukazuje na rastući problem zloupotrebe interneta radi širenja govora mržnje, kao i na potrebu podizanja svijesti javnosti, civilnog društva i svih organa vlasti o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje i primjerenim odgovorima na njih.

Predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Branislav Borenović rekao je se ovim dokumentom žele podržati sve institucije, mediji i nevladin sektor u sprečavanju govora mržnje, koji je u društvu sve prisutniji. Prethodno je u Parlamentu Srpske održan "Aktuelni čas"

12.00... Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović rekao je da se kasni sa isplatom otpremnina za lica koja su tokom rata u RS bespravno ostala bez posla, ali da je uvjeren da će u narednom periodu ta obaveza biti redovnije izvršavana. 

"Riječ je o velikim sredstvima i problemi u budžetu ne dozvoljavaju da bude redovnija isplata, što ne znači da se situacija neće promijeniti u narednom periodu", rekao je Savanović u odgovarajući na poslanička pitanja.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da je broj turista za osam mjeseci ove godine u Srpskoj iznosio 220.000, te da je ostvareno više od pola miliona noćenja.

11.40... Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je da Poreska uprava Srpske u ovoj godini bilježi znatan rast naplate prihoda po osnovu direktnih poreza, prevashodno po osnovu naplate poreza na dobit.

"Postoji mogućnost reprograma poreskih obaveza koje smo mi zakonom definisali i veliki broj preduzeća u Republici Srpskoj koristi tu mogućnost", rekao je Tegeltija tokom poslaničkih pitanja i odgovora "Aktuelni čas".

Kada je riječ o nenaplaćivanju poreza i doprinosa, Tegeltija je naveo da veliki problem predstavlja činjenica da određeni broj preduzeća odlazi u stečaj.

Ministar finansija je izjavio da je plan Vlade Srpske smanjenje javne potrošnje i ograničenje fonda plata za zaposlene u javnom sektoru.  "Pismom namjere definisane su obaveze svih nivoa vlasti u BiH. Ovaj dokument sadrži sve što je navedeno u Reformskoj agendi i Ekonomskoj politici Republike Srpske za ovu godinu", rekao je Tegeltija.

Sjednica Parlamenta Srpske (Foto: RTRS)

10.15... Sjednica Parlamenta Srpkse počela poslaničkim pitanjima ministrima u Vladi Srpske - "Aktuelni čas". Poslanici će razmatrati Prijedlog deklaracije o osudi govora mržnje, koju je predložio Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju, te izvještaj Republičke komisije za sprovođenje referenduma o rezultatu republičkog referenduma na pitanje - "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao dan Republike Srpske?".

Na zasjedanju koje je u toku, po hitnom postupku biće razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju kojim je predviđeno da se studentima, koji su započeli studije prema Zakonu o univerzitetu, produži rok za završetak studija za dvije godine.

Studentima koji studiraju prema bolonjskim principima, a nemaju položene sve ispite, biće omogućen upis naredne godine, uz prenošenje 15 ECTS bodova.

Na predloženom dnevnom redu su i Prijedlozi zakona o lokalnoj samoupravi i mirnom rješavanju radnih sporova.

Izvor: RTRS/Srna