latinica  ћирилица
11/10/2016 |  18:14 ⇒ 12/10/2016 | 08:14 | Autor: RTRS

U BiH popisano skoro 200.000 lica koja nije trebalo popisati (VIDEO)

Predstavnici Agencije za statistiku napokon su priznali da je tokom popisa 2013. godine popisano bar 198.000 lica više nego što BiH ima rezidentnih ili stvarnih stanovnika.
Popis - Foto: RTRS
PopisFoto: RTRS

A to je, podsjetimo, i bio jedan od razloga što Republika Srpska i njen Zavod za statistiku nisu priznali rezultate popisa objavljene sredinom godine. I zbog čega će, kako je najavljeno, do kraja ove godine objaviti vlastite rezultate popisa stanovništva koji žive na teritoriji Srpske.

Priznali su u Agenciji i da je stopa prepopisanih 5,59%, odnosno mnogo veća od evropskog maksimuma koji iznosi 3%.

Da li su takvi podaci za Evropsku uniju, kojoj BiH teži, prihvatljivi, moblo bi biti poznato već sutra. Јer u Sarajevo sutra stižu predstavnici IMO misije i Eurostata, predvođeni Piterom Everersom.

Bjesomučna sarajevska kampanja uoči popisa, kojom su i oni kojima je BiH tek svratište, postajali njeni "stalni stanovnici"; trogodišnja trakavica oko obrade popisne građe; brojna kršenja Zakona tokom i nakon popisa; i na kraju "Odluka o obradi popisnih rezultata“"koju je, nakon volšebnog saslušanja u Tužilaštvu BiH, direktor Agencije Velimir Јukić "sam sa sobom usvajao", vratili su se kao bumerang! Najmanje 5,59% ili skoro 198.000 popisanih u oktobru, već u novembru iste godine iz BiH je "netragom nestalo".

Edin Šabanović, pomoćnik direktora u Sektoru za statističke metodologije, kaže: "Naša procjena iz potpopisne ankete prilagođenom metodom dualnog sistema procjenjivanja je dala broj od 3,352.760."

Foto: RTRS

No ni to, po svemu sudeći, nije stvarni broj stanovnika BiH. Јer uzalud je prezenter Šabanović, skoro cijeli sat novinarima tvrdio kako je metod obrade građe iz kontrolnog popisa primijenjen u BiH, svjetski standard. Na kraju, je ipak uslijedilo priznanje – metod je, kako kaže, adaptiran. I prilagođen sumnjivim sarajevskim ciljevima:"...mi smo je adaptirali...u BiH smo imali ovaj netipičan problem jer su ljudi dolazili pa se popisivali a nisu trebali."

A upravo na taj i takav netipičan problem mjesecima, pa i godinama, upozoravali su srpski predstavnici u Agenciji za statistiku i rukovodstvo Republičkog zavoda Srpske.

Tvrdili su da je Zakon višestruko prekršen, da je prepopisano ili popisano najmanje 196.000 nestalnih stanovnika BiH.

No uzalud. Popisni plagijat sredinom godine javnosti je predstavljen kao zvaničan sarajevski rezultat prema kojem su Bošnjaci u BiH većina.

Danas predstavljene rezultate kontrolnog popisa prvi bh. statističar, Velimir Јukić nije obrazlagao novinarima. Moraće međutim, vodećim evropskim statističarima. Predvođeni Piterom Everersom sutra stižu u Sarajevo da procijene i ocijene sve bh. popisne zavrzlame i nezakonitosti.

- Da vidimo šta će o tome reći IMO tim, međunarodni eksperti i Eurostat. Oni su ti koji daju kvalifikaciju o kvalitetu provedenog popisa, pojašnjava Јukić.

Da će rezultati popisa u BiH biti frizirani, briselski statističari upozoravali su još 2013. godine - dok je popis trajao. U 13. izvještaju IMO tima konstatovali su da postoji bojazan od prevelikog broja popisanih, upravo zbog pogrešnog evidentiranja osoba koje žive u inostranstvu.

Naveli su i primjere kako su na pitanje – "Koliko dugo osoba namjerava da bude odsutna", odgovori glasili - "Dok se ne vrati za praznike".