latinica  ћирилица
12/10/2016 |  11:52 | Autor: RTRS

Koks: Nema vanzemaljaca - sami su se uništili, a i mi ćemo!

Ugledni britanski fizičar Brajan Koks smatra da ljudi nikada neće sresti vanzemaljace, jer su oni već davno uništili sami sebe prevelikim tehnološkim napretkom i ocjenjuje da to čeka i našu civilizaciju.
Vanzemaljci - Foto: ilustracija
VanzemaljciFoto: ilustracija

Koks vjeruje da je stopa napretka u nauci u bilo kojoj civilizaciji van Zemlje, vjerovatno, dovela do njenog samouništenja.

Ovu teoriju prvi put je 1950. godine iznio fizičar Enriko Fermi, koji je učestvovao u konstruisanju prvog atomskog reaktora.

Njegovo pitanje, poznato kao "Fermijev paradoks", glasi: "Ako bilo koji oblik života sa raketnom tehnologijom može da kolonizuje galaksiju za nekoliko miliona godina - zašto još nemamo dokaze o tome?"

Ako je Mliječni put star deset milijardi godina, vanzemaljci su do sada već morali biti uočeni, naveo je Fermi i tako pokrenuo raspravu koja stalno zaokuplja naučnike.

Koks smatra da je rješenje "Fermijevog paradoksa" sljedeće: "Nije moguć opstanak svijeta koji ima moć samouništenja".

On vjeruje da je bilo koja vanzemaljska civilizacija osuđena na propast ubrzo nakon što se razvije.

Britanski fizičar pojašnjava da napredak u nauci i tehnologiji vrlo brzo nadmašuje razvoj institucija koje bi trebalo da ih drže pod kontrolom, što dovodi do samouništenja takve civilizacije.

"Moguće je da rast nauke i tehnologije neizbježno nadmašuje razvoj političke stručnosti - što vodi u propast. Možda se i sami približavamo tome", upozorava Koks.

Izvor: SRNA