X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
12/10/2016 |  14:01 ⇒ 14:11 | Izvor: RTRS

BMW predstavio motocikl koji se ne prevrće (VIDEO)

Poslije tri automobilska koncepta, BMW Vision Next 100, Rolls-Royce 103EX i MINI Vision Next 100, kojima je bavarski proizvođač obilježio vijek postojanja, uslijedio je i specijalni dvotočkaš u čast ovog velikog jubileja kompanije.
Motor koji se ne prevrće - Foto: B92
Motor koji se ne prevrćeFoto: B92

Četvrti BMW koncept takođe nosi oznaku Vision Next 100, a zamišljen je kao napredno rješenje za motocikl budućnosti. Pored toga što je oblikovan kao za potrebe snimanja nekog SF filma, ovaj dvotočkaš uvodi i značajne novine u bezbjednosti.

Kako kompanija tvrdi, vozač ovog motocikla neće morati da nosi zaštitnu kacigu i specijalno zaštitno odijelo, jer je vozilo opremljeno takozvanim Self-Balansing mehanizmom koji sprječava prevrtanje. Ova tehnologija obezbjeđuje stabilnost motocikla kako u vožnji, tako i prilikom zaustavljanja i mirovanja.

Zahvaljujući automatskom balansu, čak i vozači početnici neće moći da prevrnu motor, kažu u BMW. 

Osim okretanja ka budućnosti, BMW Motorrad se prilikom dizajniranja motocikla VVision Next 100 osvrnuo i na svoju prošlost, pa tako ram koji ima trouglasti oblik predstavlja posvetu modelu R32 iz 1923. godine.

Pogonski sistem, čije specifikacije proizvođač za sada nije otkrio, takođe je oblikovan po ugledu na klasičan BMW "bokser" motor. Međutim, takva je samo njegova spoljašnjost - unutra se ipak krije ekološki prihvatljiviji električni agregat.

Kako je u pitanju futuristički projekat, BMW je vozača opremio specijalnim vizirom (po ugledu na Gougl naočare), pomoću koga se ostvaruje povezanost sa bord kompjuterom i motociklom i, kao na hed-ap displeju, projektuju informacije bitne za vožnju.

Takođe, klasično motociklističko odijelo zamijenjeno je specijalno odjećom, koja po potrebi grije ili hladi vozača, dok okovratnik pruža podršku i udobnost vratnom dijelu kičme u vožnji.

Izvor: Agencije