X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
15/10/2016 |  12:17 | Izvor: RTRS

Izbjegavajte ovih pet stvari i imaćete jak imunitet

Ljudski imunitet je zadivljujući sistem, koji se sastoji od celularnih i humoralnih elemenata, a koji su kod zdravog tijela međusobno povezani hemijskim porukama.
Hamburger (Foto: Thinkstock) -
Hamburger (Foto: Thinkstock)

Kao što postoje brojni činioci koji dižu imunitet tako postoje činioci koji ga ruše, ovo su neki od njih.

Šećer - previše šećera u dnevnoj ishrani (100 g) može narušiti imunitet čak za 40 odsto. Tu se misli prije svega na jednostavne šećere uključujući i med i gazirane napitke. Radi se o oslabljenoj aktivnosti bijelih krvnih zrnaca da uništavaju mikrobe. Zanimljivo, kada se šećer zamijeni s kompleksnim ugljenim hidratima, pada imuniteta nema. Smatra se da šećer dovodi do smanjenja apsorpcije drugih hranjivih materija, a posebno C vitamina koji u odbrani ima značajnu ulogu.

Loše masnoće i prerađena hrana - Visok unos zasićenih i trans masnoća iz industrijske hrane, a ponajviše zbog crvenog mesa može da naruši rad imuniteta. Oksidacijom takvih masnoća nastaje mnogo slobodnih radikala koji dramatično uništavaju odbrambene ćelije i time oslabljuju imunitet. Što više unosimo zasićenih masnoća životinjskog porijekla (crveno meso, masni sirevi, maslac, pavlaku i punomasno mlijeko) to je veći nedostatak prostaglandina i leukotriena. Stanje se bitno popravlja kada se dio takvih masnoća zamijeni s omega-3 masnim kiselinama.

Nedovoljno kretanje - redovno vježbanje, pa makar se radilo o ubrzanom hodanju, nevjerovatno doprinosi snazi imuniteta. Naime, neaktivnost usporava oslobađanje od tjelesnih toksina. Suprotno tome, vježbom se ubrzava cirkulacija, rade mišići i zglobovi te postoji podsticaj organa zaduženih za odbranu da proizvode nove ''vojnike'' za odbranu.

Pretjerana upotreba lijekova - Mnogi lijekovi i droge vidno ruše imuni sistem pa zato nikoga ne bi trebalo da čudi velika osjetljivost osoba koje ih koriste za infektivne i druge bolesti. Pretjerano konzumiranje alkohola - pet pića ili više dnevno smeta odbrambenim ćelijama, posebno bijelim krvnim zrncima da se umnožavaju.

Pretjerano vježbanje - Sportisti su pred takmičenje pod snažnim stresom pa nerijetko naglo oboljevaju zbog pada imuniteta. Јoga i meditacija pomažu u saniranju stresnog stanja. U okolini koja nas okružuje puno je štetnih materija na koje nemamo uticaja, ali uz redukciju ili eliminaciju navedenih štetnih materija, možemo puno učiniti za svoje zdravlje.

Izvor: B92