latinica  ћирилица
17/10/2016 |  10:23 ⇒ 10:26 | Autor: RTRS

Norvežani htjeli da daju planinu Fincima povodom vijeka nezavisnosti

Norveška je odustala od plana da susjednoj Finskoj daruje planinski vrh kao poklon za stogodišnjicu sticanja nezavisnosti.
Norveška: Planina Halti (Foto: Microsoft/Encarta) -
Norveška: Planina Halti (Foto: Microsoft/Encarta)

Granica između dvije zemlje prelazi preko planine Halti, ali najviši vrh planine je u Norveškoj, pa je pokrenuta kampanja da se komšijama za stogodišnjnicu sticanja nezavisnosti daruje vrh visok 1.330 metara.

Tim potezom bi granica između dvije zemlje bila pomjerena na štetu Norveške za samo 20 metara, a Finska bi dobila novu najvišu planinu.

Međutim, premijerka Norveške Erna Solberg rekla je da mora, nažalost, da odbije ideju zato što norveški ustav zabranjuje davanje teritorije.

Zagovornici ideje darivanja vrha planine smatraju da bi to bio "divan poklon za sestrinsku naciju" da obilježi 100 godina od sticanja nezavisnosti, a ne bi bio veliki gubitak za planinsku Norvešku, koja ima mnogo više vrhove.

- Mijenjanje granica između zemalja stvara pravne probleme, od kojih su neki u vezi sa norveškim ustavom - rekla je premijerka Sveinu Lejrosu, gradonačelniku grada Kafjorda, koji je podržao kampanju.

U norveškom ustavu iz 1814. godine navodi se da je teritorija nedjeljiva.

- Umjesto toga razmotrićemo neke druge prigodne poklone za Finsku - zaključila je premijerka Norveške.

Izvor: RTS