latinica  ћирилица
18/10/2016 |  17:12 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Moskva i Vašington ne spore rezultate izbora u Crnoj Gori

Moskva smatra da poslije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori predstoje složeni pregovori o formiranju koalicije, pošto nijedna partija nije dobila neophodnu većinu, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Vladimir Pesnя) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Vladimir Pesnя)

Ona je navela da se Moskva nada da će novi organi vlasti uzeti u obzir mišljenje skoro polovine građana Crne Gore koji su podržali partije koje se zalažu za sprovođenje referenduma o pristupanju zemlje Alijansi, prenijeli su crnogorski mediji.

Zaharova je rekla da rezultati izbora ponovo "pokazuju duboki raskol u crnogorskom društvu o nizu pitanja, prije svega o spoljnoj politici te balkanske države, i njenoj perspektivi pripajanja NATO-u".

"Računamo da će novi organi zakonodavne i izvršne vlasti uvažiti mišljenje naroda Crne Gore: praktično polovina birača je dala svoje glasove partijama koje se zalažu za sprovođenje referenduma o tome", navela je Zaharova.

Prema njenim riječima, važan momenat je izvještaj Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a u kojem je navedeno da je postojalo "ograničavanje slobode mišljenja u crnogorskim medijima, što je uticalo na dostup birača analitičkim informacijama".

Ona je rekla da je Moskva obratili pažnju na izjavu crnogorskih partija koje su, prema preliminarnim podacima dobile 39 mandata, o nepriznavanju rezultata izbora zbog saopštenja o hapšenjima lica pod sumnjom da su pripremala državni prevrat.

"Polazimo od toga da ta epizoda mora da bude detaljno i transparentno izučena", navela je Zaharova.

Stejt department pozdravio je preliminarni izvještaj Međunarodne posmatračke misije OEBS-a u kojem se navodi da su izbori u Crnoj Gori održani u takmičarskom okruženju i da su poštovane osnovne slobode.

"Osoblje Ambasade, koje je pratilo izbore, zabilježilo je da su oni održani na miran i redovan način, uz nekoliko slučajeva proceduralnih neregularnosti. Drago nam je što je tako veliki broj birača mirno iskoristio svoja demokratska prava", saopštio je zamjenik portparola Stejt departmenta Mark Toner.

On je rekao da SAD čekaju zvaničnu potvrdu rezultata i vijesti o formiranju nove vlade.

"Radujemo se nastavku bliskog partnerstva sa Crnom Gorom", rekao je Toner, prenose crnogorski mediji.

Izvor: Srna