latinica  ћирилица
19/10/2016 |  11:11 ⇒ 11:12 | Autor: RTRS

Kako crno vino pomaže kod sindroma policističnih jajnika?

Nedavno istraživanje Univerziteta u Kaliforniji navodi da resveratrol, prirodno jedinjenje koje se nalazi u crnom vinu, može da pomogne kod hormonske ravnoteže ženama sa sindromom policističnih jajnika.
Crno vino - Foto: RTRS
Crno vinoFoto: RTRS

PCOS je glavni uzročnik neplodnosti kod žena, i pogađa svaku desetu ženu širom svijeta.

To je najčešće endokrino stanje kod žena u reproduktivnom dobu, a javlja se kod žena koje proizvode veći nivo testosterona i androgena od prosječnog. Tačan uzrok pojave policističnih jajnika je još nepoznat.

Povišen nivo PCOS doprinosi nepravilnim menstrualnim ciklusima, ili odstutnosti istih, kao i povećanju tjelesne težine, neplodnosti i gubitku kose. Takođe, povećava rizik od pojave drugih zdravstvenih problema, kao što je dijabetes.

Naučnici vjeruju da prirodno jedinjenje biljaka, koje se nalazi u orasima i grožđu, ima antiinflamatorna svojstva koja smanjuju šanse od razvijanja policističnih jajnika kod žena.

“Naša studija predstavlja prvo kliničko ispitivanje koje je otkrilo da resveratrol značajno smanjuje nivo testosterona i dehidroepiandrosteron, hormona koji tijelo može da pretvori u testosteron“, rekao je Doktor Entoni Duleba, koji je predvodio istraživanje, za Dejli Mejl.

U studiji je učestvovalo 30 žena koje imaju PCOS i koje su podvrgnute raznim ispitivanjima na Univerzitetu Poznan u Poljskoj, gdje su dobijale ili jedinjenje resveratrola ili placebo pilule.

Pacijentkinje su pilule uzimale svakoga dana tri mjeseca, i davale analize krvi na početku i na kraju istraživanja, kako bi provjeravali nivo testosterona i androgena u krvi.

Pored toga, testitarane su na toleranciju na glukozu, kako bi se izmjerio rizik od dijabetesa.

Na kraju istraživanja, pokazalo se da su žene koje su uzimale resveratrol imale manji nivo testosterona i manji nivo ubrzanog insulina, od onih koje su uzimale placebo pilule.

Izvor: B92, Dejli Mejl