X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
19/10/2016 |  12:08 ⇒ 12:13 | Izvor: RTRS

Ove vrste povrća su zdravije kada ih skuvamo

Možda zvuči kontradiktorno, ali pojedino voće i povrće ima više hranljivih materija kada je skuvano.
Paradajz - Foto: Screenshot
ParadajzFoto: Screenshot

Ovo je šest vrsta povrća koje je zdravije kada je skuvano.

1. Bundeve i druge zimske tikve

Naravno da niko neće jesti žive, ali je dobro znati da kuvana bundeva ima brojne antioksidante, poput beta-karotena, koji se lakše apsorbuju ako su skuvane.

2. Špargla

Sirova špargla je ukusna, ali kuvanjem se razbijaju njeni čvrsti zidovi ćelija koji otežavaju našem tijelu da apsorbuje vitamine A, C i E, i folata. Kuvanje takođe čini antioksidante više dostupnim.

3. Paradajz

Kuvanjem paradajza oslobađa se moćan antioksidant likopen. Visok unos likopena povezan je sa smanjenim rizikom od raka i srčanih udara.

4. Šargarepe

Portal “Scientific american“ piše o istraživanju koje je pokazalo da kuvane šargarepe imaju veći nivo beta-karotena, koji tijelo pretvara u vitamin A. Vitamin A je ključan za vid, reprodukciju, rast kostiju i regulisanje imunog sistema.

5. Pečurke

Doktor Endru Veil napisao je za portal “Prevencija“ da su pečurke uglavnom nejestive ako nisu kuvane, i dodaje da pažljivim kuvanjem oni oslobađaju hranljive materije koje sadrže, uključujući protein, vitamin B, minerale, kao i ostala jedinjenja koja druga hrana ne sadrži.

“U Aziji je tradicija da se pečurke koriste i kao hrana i kao lijek, zato što predstavljaju prirodne odbrambene mehanizme jer jačaju imuni sistem“, navodi doktor Veil.

6. Špinat

Špinat je jedno od onih povrća za koje se ne može odlučiti da li je zdraviji kuvan ili sirov. Časopis “Vegeterian Tajms“ piše da kuvanje oslobađa veći broj vitamina A i E, proteina, fibera, cinka, tiamina, kalcijuma i gvožđa. Takođe, važni karotenoidi, kao beta-karoten, lutein i zeaksatin takođe postaju bolji za apsorbciju kada je  šoinat kuvan.

Na kraju, upoređivanje hranljivih materija u kuvanom i sirovom povrću je komplikovano, jer i u jednom i u drugom ima puno hranljivij materija.

Naučnik koji se bavi hranom, Rui Hai Liu sa Kornel Univerziteta podseća da način na koji molekuli iz biljaka utiču na ljudsko tijelo i dalje nije potpuno otkriven.

I zaključuje da treba jesti raznovrsno povrće i voće, na razne načine, kako bismo kombinovali unos raznovrsnih hranljivih materija.

Izvor: B92