X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
19/10/2016 |  22:03 ⇒ 22:19 | Izvor: RTRS

Sušenje veša na radijatoru, štetno po zdravlje

Mnogi u hladnim danima nemaju drugog izbora nego da veš suše unutar svoja četiri zida, na radijatorima. Ali, ova navika mogla bi vas koštati zdravlja kad su u pitanju problemi u vezi sa disajnim sistemom.
Sušenje veša na radijatoru (foto:nadlanu.com) -
Sušenje veša na radijatoru (foto:nadlanu.com)

Škotski istraživači s Arhitektonskog fakulteta Makintoš ustanovili su da mnogi domovi u Škotskoj imaju previše vlage, a upravo je sušenje veša u stanovima odgovorno za čak 30 odsto te vlage.

Tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imalo je velik nivo vlage koja svaki dom pretvara u bogato rasplodno tlo za grinje i povećanu koncentraciju plijesni, piše Bi-Bi-Si.

Ukupno 87 odsto domaćinstava u Glazgovu, u kojem je studija sprovedena, suši veš u kući po hladnom vremenu, od kojih dvije trećine njih odjeću suši na radijatoru. To povećava nivo vlage u domu za 30 odsto onih dana kada se veš suši, odnosno za 15 podsto za vrijeme ostalih dana. Stručnjaci su zaključili da su manji, dobro izolovani domovi prave klopke za vlagu.

Udisanje spora plijesni može uzrokovati upalu, uglavnom kod osoba oslabljenog imuniteta ili može dovesti do alergijskih reakcija, pogotovo astme, jer imunitet reaguje na spore kad ih identifikuje u gornjim disajnim putevima i sinusima.

Simptomi infekcije plijesnima uključuju kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolje ili mučninu.

Izvor: B92