X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
20/10/2016 |  08:48 | Izvor: RTRS

Tri prirodna lijeka za masnu jetru

Masna jetra, najčešća bolest jetre današnjice, nije mali problem. Ona izaziva upalu i razaranje, a ako se ne liječi dovodi do ciroze i popuštanja jetre. Najvažnije je sa liječenjem početi što prije, a u tome vam mogu pomoći i prirodni lijekovi.
Surutka - Foto: ilustracija
SurutkaFoto: ilustracija

Јetra je centralna laboratorija organizma za preradu hrane, prečišćavanje otrova. Јedini je unutrašnji organ čovjeka koji se može regenerisati, a njena oštećenja i oboljenja mogu se odraziti na cijeli organizam. Savremeno doba, koje karakteriše nepravilna ishrana, intenzivno unošenje kalorija, najviše u obliku masti, šećera i alkohola, ostavlja traga na ovom organu.

Evo koji su prirodni lijekovi za masnu jetru:
Surutka
Oko pola litra surutke dnevno narodna je receptura za otklanjanje problema masne jetre i njeno potpuno regenerisanje.
Zeleni čaj
Kao antioksidant, zeleni čaj ublažava upalne procese i sprečava nakupljanje masti u centralnoj laboratoriji organizma. Dobar je i u borbi sa višom kilogramima, koji mogu biti uzrok problema jetre.
Maslačak
Korijen maslačka podstiče detoksikaciju jetre, ali i regeneraciju oštećenih ćelija. Dvije kašičice mljevenog sušenog korijena biljke potrebno je preliti šoljom ključale vode i piti tri puta dnevno.

Sa liječenjem početi što prije

Ono što često odlaže liječenje masne jetre jeste nedostatak simptoma. Uočava se ultrazvučnim pregledom stomaka, a masni hepatitis se može primijetiti i iz analiza krvi.
– Da bi se postavila dijagnoza masne jetre, moraju se isključiti druge bolesti jetre, koje dovode do poremećaja u jetrinim enzimima. A jako je bitno postaviti dijagnozu masne jetre kod djece i mladih da bi se što ranije počelo sa liječenjem. Da se ne desi da zapostavljenim stanjem dožive cirozu jetre – kaže dr Petrić.
Kao što sami možemo da utičemo na nastanak masne jetre, isto tako ju je moguće i “odmastiti“. Potrebno je redukovati kalorijski unos, povećati potrošnju kalorija, a posebno se preporučuje aerobna fizička aktivnost.