latinica  ћирилица
20/10/2016 |  11:14 ⇒ 13:03 | Autor: RTRS

Sondin padobran odbačen prerano tokom spuštanja na Mars

Evropska istraživačka sonda prerano je odbacila padobran tokom spuštanja na Mars, saopšteno je iz kontrole misije, koja još nije dobila podatke od aparata sa površine Crvene planete.
Evropska istraživačka sonda "Skjapareli" (Foto: ESA) -
Evropska istraživačka sonda "Skjapareli" (Foto: ESA)

Telemetrijski podaci primljeni tokom spuštanja pokazuju da su prekratko radile rakete koje je trebalo da ublaže spuštanje, prenosi Bi-Bi-Si.

Evropska svemirska agencija /ESA/ još nije potvrdila da se sonda srušila, ali raspoloženje nije pozitivno.

Stručnjaci će i dalje analizirati podatke i možda će pokušati da pošalju pozivni signal sondi "Skjapareli" u nadi da se ona neoštećena spustila na površinu Marsa.

Amerikanci će iskoristiti jedan od svojih satelita u orbiti Marsa u pokušaju da snime područje spuštanja da bi možda uočili sondu.

Prema podacima koje je aparat uspio da pošalje, sve je bilo u redu tokom ulaska sonde u atmosferu. Toplitni štit se aktivirao i usporio pad, a potom je padobran trebalo dodatno da uspori spuštanje.

Problemi su nastali pred kraj faze u kojoj je korišten padobran, jer je on odbačen prerano, a potom su i rakete za usporavanje radile samo tri ili četiri sekunde umjesto 30 sekundi.

"Skjapareli" je nastavio da šalje radijski signal još 19 sekundi poslije gašenja raketa.

Stručnjaci ESA-e kažu da je nemoguće procijeniti šta se desilo sa sondom dok se ne izračuna brzina njenog pada i visina na kojoj je odbačen padobran.

Izvor: SRNA