latinica  ћирилица
20/10/2016 |  20:52 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Naučnici dobili alkohol iz vazduha

Tim američkih naučnika je razvio tehnologiju za proizvodnju etanola iz ugljen-dioksida korišć́enjem elektrohemijske reakcije katalizatora bakra i grafena.
Laboratorija (Foto: Thinkstock) -
Laboratorija (Foto: Thinkstock)

- Koristili smo ugljen-dioksid tako što smo reakciju oksidacije pokrenuli u suprotnom smjeru - rekao član tima Adam Rodnion.

Po njegovim riječima, istraživači su bili iznenađeni dobijanjem etanola od ugljen-dioksida uz pomoć samo jednog katalizatora sa efikasnošću do čak 63 odsto. Tokom eksperimenta tim je izazivao električno pražnjenje u vodi, koristeći katalizator koji se sastojao od nanočestica bakra sa dodacima grafena.

Po prvim pretpostavkama naučnika, nabori grafena su naročito efikasni u samoj hemijskoj reakciji, čime se ubrzava i olakšava pretvaranje ugljen-dioksida u u etanol.

- Nabori grafena su, bukvalno, kao gromobrani veličine 50 nanometara koji oko sebe koncentrišu i privlače elektrohemijsku reakciju - rekao je Rodnion.

Tehnologija je, faktički, spremna za praktičnu upotrebu, troškovi potrebnih katalizatora su izuzetno niski, a reakcija može da se izvede u vodi na sobnoj temperaturi. Po riječima naučnika, tehnologija može da se koristi za skladištenje energije koju proizvode solarni paneli i vjetrenjače.

Izvor: Agencije