latinica  ћирилица
21/10/2016 |  11:03 | Autor: RTRS

Šećer nam je potreban, naročito ako treniramo

Mnogi stručnjaci tretitaju šećer kao najvećeg neprijatelja javnog zdravlja, uzimajući u obzir da konzumiranje previše šećera vodi gojaznosti, srčanim bolestima i dijabetesu.
Šećer - Foto: RTRS
ŠećerFoto: RTRS

Ali, bilo da aktivno trenirate ili ne, sa šećerom treba biti oprezan, jer tijelo na različite načine prerađuje različite vrste šećera. Evo koje vrste šećera treba jesti prije, a koje posle treninga.

Glukoza – nalazi se u voću, pastama i hljebu. Ona je najjednostavnija vrsta šećera i njega tijelo najefikasnije razrađuje, ide pravo u krvotok i zbog toga je najbolja opcija prije treninga.

Fruktoza – još jedan monosaharid kao i glukoza, koji se nalazi u voću, voćnim sokovima, medu i povrću. Јetra ga spriječava da odmah ode u krvotok, pa tako višak može direktno da utiče na gojenje. Kako bi izbjegli ovo, držite se na dvije čaše voća dnevno i smanjite količine sokova koje konzumirate. Najbolja opcija, prije treninga.

Saharoza – ovaj disaharid potiče od biljaka poput šećerne trske, a što se tiče hrane, najviše ga ima u kolačima. Preporučuje se unošenje ovog šećera nakon treninga, jer se on dijeli na jednake djelove glukoze i fruktoze, ulazi u krvotok gdje protein dalje šalje glukozu u mišićne ćelije za dobijanje energije.

Maltoza – nema ga često u hrani, ali se često koristi za proizvodnju piva. Isto se ne preporučuje konzumiranje prije treninga.

Laktoza – nalazi se u mlijeku i mliječnim proizvodima. Mnogi ljudi nisu tolerantni na laktozu pa se njima, ali i onima koji jesu za svaki slučaj, ne preporučuje konzumiranje prije treninga.

Svaki od ovih šećera na različite načine proizvodi energiju u mišićima. Kako biste napumpali više šećera u mišiće možete da koristite dva ili tri različita istovremeno, umjesto samo jednog.

Nauka podržava ovu tvrdnju, pokazujući u raznim studijama da tijelo brže oksidira glukozu i fruktozu ako ih jedete zajedno. Јedna užina može da se sastoji zajedno od kokica, banana i jabuka.

Izvor: B92