X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
22/10/2016 |  12:46 | Izvor: RTRS

"Vonder Vumen" nepogodna da bude počasni ambasador

UN su se našle na udaru kritika jer su za svog počasnog ambasadora za jačanje žena i djevojaka imenovale strip junaka "Vonder vumena".
"Wonder Woman" - Foto: nezavisne novine
"Wonder Woman"Foto: nezavisne novine

UN su dali ovu titulu čuvenoj strip heroini, koja je poznata i kao princeza Dijana od Termiskira, na njen 75. rođendan čime je pokrenuta godišnja kampanja na društvenim medijima za unapređenje žena i ravnopravnosti polova.

Međutim, ova odluka izazvala je kritike među članicama UN i zastupnicima prava žena širom svijeta.

Više od 1.000 anonimnih i "zabrinutih" članova osoblja UN potpisalo je peticiju na internetu u kojoj tvrde da "Vonder vumen" nije odgovarajući izbor, navodeći da je to žena "velikih grudi, bjelkinja sa nemogućim proporcijama, obučena u malo sjajno odijelo sa motivom američke zastave i dubokim čizmama što su sve pokazatelji pinap djevojke".

Kritičari, koji su potpisali peticiju, izrazili su razočaranost da UN nisu bile u stanju da pronađu ženu iz stvarnog života koja će zastupati prava svih žena po pitanju jednakosti polova.

"Pažnja UN bila je usmjerena na njenu prošlost, jer je ona prva žena superheroj u svijetu muških superheroja i uvijek se borila za pravdu i mir", naglasio je zvaničnik UN Maher Naser.

"Vonder vumen" koja je amazonska princeza, djelo je psihologa Vilijema Molton Marstona iz 1941. godine i inspirisana liderima pokreta za prava žena i već dugo je smatrana za ikonu feministkinja.

Izvor: Nezavisne novine